Насроченото за днес съвместно изслушване на съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова пред етичната комисия на ВСС се провали. Адвокатът на Янева Антон Станков донесе в Съвета писмени обяснения от нея и заяви, че тя няма да идва.

Станков направи уточнението да не се бърка "очна ставка" по реда на НПК със "съвместно изслушване", за каквото всъщност ставало въпрос днес. Той каза, че заради заведеното от прокуратурата наказателно производство по т. нар. афера "Двете каки" не може да разказва подробности нито за въпросите, нито за отговорите, които е изпратила клиентката му.

Адвокатът само поясни, че Янева е на старата си позиция, която вече заяви - че не си спомня за разговорите, разпространени от "Биволъ". Отговорите й касаели и въпроса кой е мъжът, който се чува на записите.

В Съвета не се появи и старозагорският адвокат Момчил Мондешки, сочен от мнозина за лобист. Пред сградата обаче замалко паркира лъскаво Ауди А8, човекът вътре си поговори по телефона, след което отпраши.

При това развитие не дойде и разследваната вече бивша съдийка Румяна Ченалова, макар че в петък тя заяви готовност да се появи пред ВСС.