"Червена тревога" обявиха властите в Пекин, след очаквания замърсяването в китайската столица да достигне нови рекордни нива. Това е най-високото състояние на тревога и се използва за пръв път в 21-милионния град.

Това ще доведе до затварянето на училищата и още по-сериозно затягане на ограниченията върху строителството и другите индустрии в града.

Досега Пекин беше под "оранжева тревога", заради която бе създаден специален режим за колите - тези с четен номер в края на регистрационния номер карат един ден, тези с нечетен - в друг. 

В момента замърсяването всъщност не е на най-високото си ниво в сравнение с предишните седмици. Специалисти обаче предвиждат ужасяващо количество отрови в следващите дни, поради което вземат мерки отсега. Въздухът ще има толкова много вредни частици, че дори просто излизането навън и поемането на дъх може да разболее. В някои части на града може да се вижда на не повече от 200 м.

Заповедта за новото ниво на тревога ще продължи до другия четвъртък, когато се очаква силен вятър да раздуха смогът и да облекчи малко положението.