Русия забрани със закон псувните в изкуството. Парламентът на федерацията прие окончателно законопроекта, забраняващ да се дават разрешения за излъчване на филми, съдържащи нецензурни думи. Въвеждат се също и глоби за ругатни в театрални постановки и концерти, предаде ИТАР-ТАСС. Предполага се, че законът ще стъпи в сила на 1 юли 2014 г.

Автори на документа са група депутати от партията на президента Путин "Единна Русия", начело с председателя на парламентарния комитет по култура - режисьора Станислав Говорухин.

Припомняме, че преди година в Русия беше забранено със закон да се псува в средствата за масова информация. Сайтовете също бяха задължени да премахват мръсните думи от чуждите статии на своите страници, а депутатите започнаха да разсъждават как да накарат и блогърите да спрат да ръсят псувни из мрежата.

Сега Държавната дума разпростря забраната на мръсна лексика в театъра, киното и концертите, и то в момент, в който на света беше демонстрирана цялата сила и мощ на руската ругатня, способна в критични ситуации ефективно да се противопостави дори на танкове, пише иронично NEWSru, очевидно визирайки моментната ситуация в Украйна.

Законът въвежда глоби за "публични изпълнения на литература, изкуство и народно творчество, съдържащи нецензурни думи". В театралните постановки може да се употребява само литературен руски език. Кои думи и изрази са нецензурни, ще определя "независима експертиза".

Глобите за нарушение на закона за граждани са между 2 хил. и 2,5 хил. рубли (), за длъжностни лица - от 4 до 5 хил. рубли (), за юридически лица от 40 до 50 хил. рубли. Законът предвижда и спиране на филми, в които звучи "ненормативна лексика". На аудиовизуалните продукти и книгите издателите са задължени да слагат надпис "нецензурни изрази" и да ги продават в запечатана опаковка.