Въздушното пространство над Рим е затворено за полети, с изключение на преминаващите патрулни вертолети на силите за сигурност. Забраната е абсолютна за всякакви безпилотни апарати, т.нар. дронове.

Мярката е част от старта на традиционния универсален юбилей на католическата църква, известен и като Свещена година, който се обявява от папата за помирение и покаяние. Юбилеят може да бъде редовен или извънреден. Свещената година на милосърдието бе обявена от Франциск през април. Днес тя ще бъде открита с церемония в базиликата "Свети Петър", която ще бъде тържествено затворена на 20 ноември догодина, когато символично ще бъде сложен край на годината.

Сред извънредните мерки за охрана, оповестени през уикенда, са засилване на охраната на обекти, които са потенциални цели за терористични атаки - посолства, държавни институции, локации за масови религиозни, обществени, културни и спортни прояви. Над 2000 служители на реда ще се включат в осигуряването на обществения ред. 500 от тях са полицаи, 400 военни от състава на карабинерите, а други 200 са от военизирания корпус на финансовата полиция.

Ще се включат допълнително и други 1000 военни от сухопътните войски. По улиците ще бъдат разположени патрули и блиндирани коли.  Подстъпите към площад „Свети Петър” във Ватикана ще бъдат снабдени с нови 30 метални детектора. Денонощна охрана ще има в градския транспорт, както и на всички гари и летища.