Таксата "юрисконсулт" на "Топлофикация - София", води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани. Това заяви омбудсманът на Република България Мая Манолова пред бТВ.

Тя обясни, че при делата, които води столичното парно срещу длъжниците си, се начислява такса, която е известна като такса "юрисконсулт". Така за едно обикновено заявление до съда, което изпраща "Топлофикация-София" има до 300 лева такси, с които сметките набъбват.

В студиото на бТВ Манолова показа документи на "Топлофикация-София", които показват "юрисконсултските" възнаграждения.

"Ако абонатът не плати тези 300 лева, срещу него започва производство за събирането и се стига до частен съдебен изпълнител, които да изземе дължимото и по този начин сметките нарастват в хиляди проценти", обясни омбудсманът.

Манолова вече е имала среща с ръководството на столичното парно по тази тема, а от компанията ѝ обяснили, че не могат сами да се откажат от такса заради това, че са общинско дружество. Затова тя щяла да запознае Столичния общински съвет, правителството и министъра на енергетиката във връзка с проблемите, които създава "Топлофикация-София".

"Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", обясни Манолова.