Руските власти обвиниха за общонационално издирване бившия олигарх Михаил Ходокковски, предаде ТАСС.

Причината е, че той не е бил открит, за да участва задочно в следствието срещу самия него. Ходорковски е призован в съда на 11 декември за разпит. Някогашният най-богат руснак е обвиняем по делото за убийството през 1998 г. на Владимир Петухов - кмета на град Нефтеюганск.

Самият Ходорковски, който се намира в чужбина, публикува в профила си в туитър копие на призовката, която била връчена на баща му в Москва на 7 декември.

Михаил Ходорковски бе собственик на петролната компания ЮКОС и финансираше политически противници на президента Владимир Путин. Той бе арестуван при зрелищна акция в частния си самолет през есента на 2003 г. Той бе осъден на 9 години затвор, след като бе признат за виновен по няколко обвинения - укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други.

През 2010 г., докато изтърпяваше наказанието с, Ходорковски получи втора присъда. Тя бе 14 г. затвор и бе издадена за кражба на акции и пране на пари.

Западът обяви Ходорковски за личния затворник на Путин, а делото срещу него – за политическа разправа.

На 19 декември 2013 г. руският президент съобщи, че е получил от олигарха молба за помилване. Ходорковски бе освободен същия ден и веднага отлетя за Германия. През пролетта на 2014 г. богаташът получи разрешение за постоянно пребиваване в Швейцария.

Новото обвинение

На 30 юни т.г. Владимир Маркин от Следствения комитет на Руската федерация съобщи, че е взел решение за възобновяване на делото за убийство на кмета на град Нефтеюганск. Комитетът разполагал с оперативна информация, че Михаил Ходорковски може да е поръчал ликвидирането на Владимир Петухов през 1998 г. и други особено тежки престъпления.

По същото дело през август бе разпитан Борис Ходорковски - бащата на олигарха.

През декември 2013 г. Фарида Петухова - вдовицата на убития кмет, заяви, че счита Ходорковски за поръчител на убийството на съпруга й.