„Ако Реформаторският блок бъде призован да излезе в опозиция, остава празно място, което ДПС евентуално с удоволствие ще заеме".

Това заяви пред БНТ социоложката от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. Според нея съдебната реформа е само една от промените, с които правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок се е ангажирало. Запазването на управленската формула не трябвало да се обвързва единствено с успеха или неуспеха в тази сфера.

„Депутатите, които внасят промени в Конституцията, различни от приетото с т.нар. исторически консенсус на първо четене през лятото, дължат обяснения на обществото защо се отмятат от този консенсус и защо смятат, че предложенията им са по-добрият вариант”, каза още Петрова.

Тя попита защо не чува от вносителите на новите поправки и редакции защо смятат, че това е по-добрият вариант и дали това значи, че се отмятат от националния консенсус.

„Те дължат тези отговори на обществото, а не само на партньорите си в управлението", каза Петрова.

Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл" потвърди, че в последните седмици „наблюдаваме погребване на историческия консенсус”, което се виждало от редакциите, направени в комисията за ремонт на Конституцията миналата седмица. Според него почти няма вариант, в който да минат текстовете, приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС.

Съществували обаче два варианта - евентуален нов "исторически компромис" на база на новите текстове или никакъв компромис, което обаче означава ДСБ, начело с лидера си Радан Кънев, да излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов  да подаде оставка.

И според двамата социолози това вероятно ще доведе до спиране на съдебната реформа, макар да съществува и варинт за други промени в законодателството, които до позволят все пак тя да стартира.  Евентуалното напускане на ДСБ или оставката на Иванов обаче не означавали, че кабинетът е застрашен и се налагат предсрочни парламентарни избори.