Сред всички световни класации за човек на годината най-коментираната вероятно ще се окаже класацията на списание „Тайм“. Това ще стане ясно в сряда, когато бъдат обявени резултатите. Осемте номинирани бяха оповестени преди часове, а коментарите вече са хиляди, макар да се свеждат до няколко варианта: Не мога да повярвам, истина ли е това, как е възможно, тези хора с ума ли са си.

Цялото учудване е по повод на това, че сред имената на номинираните е зловещият, мистериозният, неуловимият, обявяваният ту за мъртъв, ту за жив лидер на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади. През 2011 г. САЩ обявиха награда от 10 милиона долара за информация, която може да доведе до неговото залавяне. А ето че днес неговият шанс да спечели наградата „Човек на годината“ е най-голям сред останалите номинирани. Те са канцлерът Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин, шефът на „Юбер“ Травис Каланик, иранският президент Хасан Рохани, кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, активистите за права на афроамериканците „Black Lives Matter“ и трансексуалният атлет Брус Дженър, който сега се казва Кейтлин Дженър.

Защо списъкът на номинираните е толкова странно разнопосочен и как в него е попаднал символът на злото Абу Бакр ал Багдади става ясно от кратичкия статут на класацията „Човек на годината“ на „Тайм“. Той гласи: „Всяка година списанието връчва това звание на личност или група от хора, които, за добро или за зло, са имали най-голямото влияние върху световните новини по време на изминалата година.“

За добро или за зло – без оценъчен оттенък, без морален елемент. Популярната класация на „Тайм“ не е била замислена по този начин, всъщност тя възникнала случайно заради един журналистически пропуск.

Към края на 1927 г. списанието отчита като своя голяма грешка това, че не е поставило на нито една от кориците си Линдберг. На 20 май същата година американският пилот Чарлз Линдберг прелетял за пръв път без кацане Атлантика, полетът от Ню Йорк до Париж продължил 33 часа и половина. Това било едно от чудесата на годината, а авторитетното списание пропуснало да направи корица с героя. В чуденето си как да поправят грешката си, журналистите решили да нарекат пилота Чарлз Линдберг „Човек на годината“ и това да е поводът корицата на последния брой за 1927-ма да е с неговата снимка.

Веднага щом се реванширали пред Линдберг и пред читателите, журналистите от „Тайм“ решили, че оттук нататък званието ще се присъжда без оценъчен елемент. Което означавало, че няма да го получават непременно най-добрите, най-смелите, най-умните, а хора,чието присъствие е незаобиколимо, влиятелно, формиращо събитията в света. При това пояснение не е трудно да отгатнете кой е бил мъжът на годината през 1938 година – Адолф Хитлер. Съответно през 1939-та – Сталин, 1940-та – Чърчил, 1941-ра – Рузвелт, 1942 г. – пак Сталин. Неслучайно поредицата звучи като разпращане на покани за конференция в Ялта. Списание „Тайм“ подрежда в компания „тримата големи“ преди те да бъдат наречени така.

Щом идеята е списанието да уцелва имената, които движат независимо дали в добра или в лоша посока историята, то логично е след това тези имена да са олицетворение на историческите събития. Владимир Путин е избраникът на списание „Тайм“ за 2007 година. Борците срещу епидемията от Ебола в Либерия бяха носители на наградата през 2014 г. През 2013 г. званието бе присъдено на папа Франциск, а през 2012-а на Барак Обама.

Още утре ще стане известно дали терорист номер 1 ще бъде човекът с най-голямо влияние върху световните новини през 2015 година. И отговорът дали това ще е в полза на доброто, или в полза на злото по света ще е по-ясен от всякога.