ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

ЦСКА приключи с всички стари сметки за уреждане връх 100-годишния юбилей на вечния си враг „Левски”. Четири шампионатни дербита през сезона, четири победи за „армейците”, коя от коя по-сладка за привържениците на "червените". През есента записаха едно класическо 3:0, постигнато само за 10 минути и след това изпратиха съперниците в едночасово треперене да не се стигне до исторически резил. През пролетта първо изтръгнаха победата с 10 човека, след това биха с гол в последната секунда и накрая се вдигнаха след изравняване за 1:1 и доведоха резултата до 3:1.

Така в 66-годишното съперничество между двата футболни колоса точно тази "червена" формация достигна до рекорд,

който се записва със златни букви във вечните летописи.

Един отбор, който можеше да играе при аматьорите или въобще да не играе, разби четири пъти поред добре обезпечения тим от „Герена”, където понятието финансови проблеми никога не е присъствало. И в това няма нищо чудно, футболистите на ЦСКА играят с душа и сърце, докато тези от „Левски” мислят за новите си отбори през следващата година. ЦСКА е живото доказателство, че футболът е игра на емоции, в която понятие като чест, морал и достойнство имат все още висока стойност. Тези момчета подписаха договори без въобще да са наясно дали ще получат и стотинка при надвисналия фалит. И показаха, че парите не са всичко в този комерсиален свят. 

Феновете на „Левски” ги очакват многолетни тежки кошмари. Много пъти ще се събуждат облени в студена пот от спомена за случилото се през 2014 г. Но и сами си виновни, защото допуснаха с бездействието и безхаберието си да се стигне дотам.

Едни други фенове

доказаха, че все пак има някакви възможности за ефективен протест. За страничния зрител случилото се на стадион „Лаута” в Пловдив на дербито с "Ботев" е върхът на простотията, но това е само видимата страна от нещата. Да, футболът не е война и терените не трябва да се покриват с бомби, камъни и всякакви подръчни материали. Ужасно грозно е тъмнокожи футболисти да бъдат замеряни с банани. Но също така не по-малко грозно е един отбор да играе от години в тото мачове на точни резултати и всички да се правят на слепи. У нас не се намериха хора да видят това, в което целият свят се убеди през зимата. Във футбола може да си слаб, да те бият с десет гола и това е част от играта. Не е част от играта обаче да залагаш на собствените си мачове на причудливи резултати с по пет, шест, седем и нагоре голове. 

Прозрачно е защото това е начинът с малко заложени пари да се спечелят много. И го знаят всички, дори бе разказано в един хитов български сериал. Феновете на „Локомотив” (Пловдив) не искат това да продължава, макар и да не са овластени да раздават правосъдие. Тези, които трябва да го правят, са с вързани очи и всяка една неделя се правят на ударени. При това положение трябва да опитаме да разберем феновете, пред които има два пътя - да не ходят на мачове, или да предизвикат ексцесии, докато това не се прекрати. 

Навсякъде по света запалянковците водят войни със собствениците, когато последните работят против интересите на клуба и не зачитат историята. Поне намеренията им са ясни и точни.

Тези на милионната левскарска маса обаче въобще не са ясни. Те не реагираха, когато собственикът-машинист изгони дуото Сираков-Стоилов, закарало Левски до четвъртфинал в турнира за купата на УЕФА и първо и единствено влизане на български отбор в групите на Шампионска лига. Траеха си, когато същият машинист изхаби последователно дузина "сини" легенди, като ги изпрати неподготвени на амбразурата. И сега търпят последствията.
В същото време за пореден видяхме

Единственият и неповторим Димитър Бербатов

В неделя 33-годишният магьосник нарисува своя гол шедьовър с който ще бъде помнен за вечни времена. Това, което сътвори, няма как да го видим нито от Меси, нито от Роналдо, нито от Руни, нито от друг. Това го може единствен Димитър Бербатов. Артистът, за който футболът е нещо много повече от голове и победи. Вечният младеж от Благоевград отвърна на всичките критики и обвинения по неговия си начин. С един прехвърлящ удар, сякаш не бе на стадиона в Монте Карло, а на кварталното игрище. Но така постъпват гениите!

 Един друг бъдещ гений започна участието си на турнира в Букурещ и почти сигурно в неделя ще притежава трета титла от най-престижната тенис верига. А наближават „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”, където ще удари неговият час. Григор Димитров е застанал в подножието на статут на новата българска мегазвезда. Човекът, който след Стоичков и Бербатов ще се превърне в емблемата на България в света.