Във фейсбук заваляха кратки отзиви на подадената преди час оставка от министъра на правосъдието Христо Иванов и обявяването от Радан Кънев, че вече е независим депутат.

Полотологът Евгений Дайнов написа:

Гербавите се определиха. Решително, звучно. Чакаме да се определи РБ.

Асен Генов, "Протестна мрежа", намери повод за оптимизъм:

Поздравления за Hristo Ivanov. Съмнявах се как ще действа. Браво! Има надежда.

Журналистът Полина Паунова бе съвсем лаконична:

Христо Иванов!!! Шапки долу!!!!

Социологът Емил Коен написа:

Сигурно ще има много и най-различни преценки за оставката на най-свестния министър в това правителство - Христо Иванов. Но според мен това е акт на трагично мъжество, може да не е най-целесъобразен от коалиционно-интригантска гледна точка (сега ДСБ и РБ трябва да реагират и това със сигурност ще доведе до маса трусове и може да разцепи РБ).

Но нека да сме наясно, че тази оставка на любимеца на ЕС и на ЕК е единственият начин брюкселските чиновници да се стреснат и да схванат, че глупостите, с които утре ще ги залее пропагандата на Б.Б. (че е направена "важна крачка" към съдебната реформа, че приетите поправки към Конституцията са "успех" и т.н.) са действително глупости, че в България се прави имитация на реформа и се хвърля прах в очите на Европа и САЩ. Така че аз свалям шапка пред мъжеството и смелостта на Христо Иванов. А за РБ дори не ми се и говори...

Политологът Ружа Смилова беше категорична:

РБ трябва да изтеглят министрите си и оттеглят доверието си към кабинета Борисов. Следващият ход на РБ като една активна опозиционна сила, каквато досега нямахме, е да инициират вот на недоверие заради провал в съдебната реформа.

От ляво засега има кратки тържествени постове като този на Александър Симов:

Радан Кънев вече бил опозиционен депутат... Ама РБ оставал в управлението... Тук вече само усмирителна риза няма да е достатъчна. Трябват силни хапчета.

Минути след оставката в социалните мрежи вече имаше хаштаг #‎АзСъмХристоИванов‬.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК И КАК ПОБЕДИ СТАТУКВОТО