Депутатите от Реформаторския блок са (РБ) били единни при гласуването на текста, който регламентира съотношението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това показва разпечатката от гласуването в парламента. Според приетите промени в Конституцията прокурорите ще имат мнозинство в своята колегия. Това стана повод правосъдният министър да подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев да заяви, че оттегля подкрепята си от правителството.

Решаващото гласуване бе за предложението на Петър Славов (РБ) за промяна в съотношението на съдийската колегия във ВСС. Той предложи текста да бъде приет така, както бе гласуван на първо четене - 13 членове, от които 5 избрани от парламента. В комисия между първо и второ четене обаче това съотношение бе променено - 14 членове, от които 6 избрани от парламента. Така се промени и съотношението в прокурорската колегия - от 12 членове, 6 от които избрани от парламента, на 11 членове, от които 5 от политическата квота.

Предложението на Славов не мина и това предопредели крайният резултат и по двата текста.

25 гласуваха "за" това предложение, 82-ма "против" и 113 "въздържали се". При гласуването на предложението на Славов всички 23 депутати от Реформаторския блок са били "за". Своята подкрепа са дали 1 от "Патриотичния фронт" и 1 независим.

Двама от ГЕРБ са "против" предложението на Славов, а 81 са "въздържали се". 35 от БСП са "против". 34 от ДПС също са против, а един е "въздържал се". 16 от "Патриотичния фронт" и 12 от БДЦ също са гласували "въздържал се". "Атака" не са участвали в гласуването. 10 от "АБВ" също са против. Един независим е против, а трима са "въздържали се".

Особено любопитно е поведението на БСП, чиито оратори през целия дебат се обявиха против всички промени в Конституцията. В крайна сметка обаче текстът, който регламентира прокурорското мнозинство в тяхната колегия във ВСС е бил подкрепен и от социалистите.

Общо 204 бяха "за" този текст, 7 "против", а трима се въздържаха. В подкрепа на текста гласуваха 83-ма от ГЕРБ, 30 от БСП, 36 от ДПС, 17 от "Патриотичния фронт", 14 от БДЦ, 11 от "Атака", 10 от АБВ и трима независими.