Петър Томов

44-годишният австралиец Крейг Сивън Райт е считан за една от най-загадъчните личности на планетата. Полицията в Сидни окупира домът му, но никой не знае къде се намира той. От дълго време не се е логвал в страниците си в Ю туб и Линкедин. В професионалния сайт се вижда, че той е свързан с 500 души, но няма негова снимка. Доскоро се смяташе, че изобретателят на ставащата все по популярна световна валута биткоин е японец и се казва Сатоши Накамото. Оказа се обаче, че това е псевдоним, а зад него се крие личността на гениалния Крейг Райт.

За последен път Крейг е бил видян на Скайп през ноември т.г, когато той използвал видео приложението, за да участва в конференцията в хотел „Д'хотел“ в Лас Вегас, посветена на неговите универсални пари. В началото повечето от присъстващите изпаднали в недомение: „Кой е тзи странник, който се натрапва на всички от големия екран“? Крейг малко по-малко свалил маската си и заявил, че е магистър по право и статистика и има още два доктората в други области. Публиката ахнала, когато Крейг изведнъж изтърсил: „Аз съм Сатоши Накамото – изобретателят на биткоин“. Първоначално организаторите го взели за шарлатанин. Крейг обаче отвърнал спешно на всички въпроси и ги затрупал с данни и друга информация, която премахнала окончателно съмненията. Накрая на видео сеанса той заявил, че се готви да замине за Лондон или Исландия, страни, в които е живял преди. Той обяснил, че предпочита да се подвизава в Рейкявик, заради почти безплатната електроенергия, която привлича големи компании, управляващи информационни банки. По тази причина в Исландия е „много по лесно да се наемат суперкомпютри“, допълнил Райт. Известно е, че държавата на ледените глетчери и вулканите е на 15 място в списъка на страните, в които оперират най-мощните 500 свръхбързи системи от сървъри. Цената за „производство“ на биткоин се определя главно от електричеството, консумирано от компютрите. А най-много енергия те харчат за охлаждане, което в студения климат северен климат не е необходимо.

Името на супер машината, която бълва биткоин е „Тюлип“. „Избрахме го защото се опитваме от години да изградим сравнителна система за нашата валута„ заявил Црайг пред репортер на изданието „Бизнес инсайдър“ Известно, че част от неговата загадъчност се дължи на навика му да говори половинчато и с много недомлъвки. По този начин хитрият австралиец избягвал да разкрие с какво точно се занимава. На теория Райт притежава биткоин за 60 милиона долара, но според осведомени финансисти тази цифра е неточна и става дума за 1 милион бройки от световната валута на стойност 400 милиона долара.

Когато журналистът го попитал защо е избрал точно „Тюлип“ за име на суперкомпютъра, Крейг обяснил, че лалетата са негова мания от дълго време. През 1637 г Холандия, където се отглеждат най-много и най-красивите от тези цветя, преживява истински бум в тяхната цена. За кратко време стойността им става толкова висока, че привлякла множество хора, които се захнавали да търгуват с тях. Но, както става с всичко на този свят, идва момент, когато сапуненият мехур се спуква. Балонът с цената на лалетата е считан за един от първите примери за финансови мехури, спукването на които изведнъж лишава много хора от парите, които са вложили в този бизнес.

В момента цената на биткоин нараства поради нейната атрактивност да се използва като търговска валута. Финансисти смятат, че избраното от Крейг име „Тюлип“ е скрито предупреждение към инвеститорите в екзотичната валута, че може да бъдат сполетени от съдбата на едновременшните търговци на лалета в Холандия.

Райт обаче има свое обяснение за манията, превърнала красивото цвете в своеобразна разменна монета. Той смята, че сапуненият мехур с лалетата, всъщност не точно това, което е представено от историците. Кризата б този бизнес в действителност е била промяна в структурата на търговията. В продажбите на лалета били замесени много холандски държавни чиновници. Когато надушили, че цената на ценните цветя е близо до сгромолясване, те набързо развалили търговските контракти, за да избегнат фалит.

Влюбеният в символизма Крейг, обяснява, че навремето лалетата се превърнали в предпочитана стока заради свойството им да убиват тревата. Богатите холандци, които живеели в замъци масово ги купували и засаждали около имотите си. Цветята, които отделят отрова, ликвидирали всякаква друга растителност, което позволявало на велможите да се наслаждават на огромни градини да имат най-чудесния пейзаж от прозорците си. Поради привлекателния си характер бизнесът с лалета достигнал милиарди бройки и се разпространил в цяла Европа. За сравнение през XVII век печалбите от него надхвърлили тези, които имат днешните търговци на кафе.

Изобретателят на биткоин обаче посочва, че тогава не е имало спукан балон, а просто цената на цветята нараснала, защото стойността на лалетата е била надценена и загубила връзката с истинската роля на цветята в живота на хората. Истина е също, че сапуненият мехур в бизнеса с лалета изчезнал, когато правителството на Холандия модифицирало превърнало търговските договори за фючърсно изкупване, във виртуални пазарлъци без твърди условия и задължително предплащане. Това позволявало на купувачите бързо да се измъкнат от ангажиментите си и довело да спад в цената на лалетата.

Размишленията на Крейг Райт не са празен брътвеж. Изглежда, че с тях той се опитва да предпази пристрастените към новата световна валута да внимават в играта, защото може да ги сполети съдбата на някогашните спекулатори с лалета.

След като създаването на биткоин не е престъпление, защо полицията в Сидни така настървено издирва бащата на новата валута на света? Според ченгетата двете компании на Крейг Райт “Де Морган“ и „Паноптикрипт“ дължат доста пари за неплатени данъци.