"Протест на родителите" ще окупира Народното събрание от 11 до14 ч. днес, за да се противопостави на депутатите, които преди седмица приеха държавния бюджет без увеличение на майчинството и детските надбавки. Събитието започна да се организира в социалните мрежи, но бързо обхвана цялата страна.

Докато столичани скандират пред сградата на парламента, граждани на още 23 града ще се съберат на площадите пред местната община. В списъка с протестиращи са Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград, Плевен, Самоков, Стара Загора, Петрич, Шумен, Хасково и други. Общо 1400 души са заявили във фейсбук, че ще присъстват, а други 2700 са отбелязали, че се интересуват от събитието. 

"Днес е денят "М" - на майките, на мира, на мечтите, на морала", е написала в страницата на събитието един от участниците Евгения Тодорова.
"Днес е денят, в който всички са обърнати към нас и чакат да излезем от оковите на страховете си, да се обедини в различията си и да заявим на висок глас, че никой няма право да се подиграва с правото ни на избор, достоен живот и да харчи безобразно парите ни. Грабвайте количките, пюретата и памперсите и в 11:00 часа по площадите и НС, защото ние не сме цифри в статистиката, а гласоподаватели и данъкоплатци и наше е правото да задаваме дневния ред на властта".

Припомняме, че недоволството бе провокирано от решението на депутатите от управляващото мнозинство да запазят обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането в размера от тази година - 340 лева. От ДПС предлагаха сумата да стане 380 лв., а Патриотичният фронт настояваше да се изравни с минималната работна заплата догодина и да бъде 420 лева.

Управляващите обаче заявиха, че не желаят да решават социалните проблеми с вдигане на помощи и осигуровки, затова не подкрепиха промените. За сметка на това обаче увеличиха с 6 месеца срока за изчисляване на майчинските (от 18 на 24 месеца) и предвидиха 2 млн. лв. за заплати в Националния осигурителен институт.

Въпреки че бюджетите на държавата и на общественото осигуряване вече са приети на второ четене, родителите се надяват да повлияят на народните представители така, че нормативите да бъдат променени.

Едно от основните искания на родителите е да се намали отново периодът, на базата на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане, а сумата да се обвърже с минималната работна заплата, която догодина ще бъде 420 лева. Майките настояват също за увеличаване на детските надбавки и за достатъчно места за децата в детските ясли и градини.

С всички останали искания и мотивите към тях можете да се запознаете ТУК.