"Намалете заплатите си! Освободете бюджет за детски надбавки! За всяко българче!"

"Вземете си 2-та лева. Не ни се подигравайте". 

Под тези лозунги премина днешният национален протест на родители в цялата страна за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Недоволството беше предизвикано от решението на депутати да увеличат помощите с 2 лв., но да замразят обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането в размера от тази година.

"Не е нормално за една държава приоритет да са пътищата, а не децата ѝ", заяви Светлана Стоянова, която, въпреки студеното време, беше дошла на протеста с детенцето си.

Тя се оплака, че парите, които се дават за децата са напълно недостатъчни. 

"Получаваните в момента 35 лв. на дете стигат за пакет памперси и два пакета мокри кърпи", мотивираха исканията си и майки от Търговище. 

"Проблемите са много. Говорим за демографски срив, за обезлюдяване на България, за застаряване на населението. Как да има деца в България, като няма с какво да ги гледаме? С 340 лв., ако някой може да гледа дете в България днес, аз ще му стисна ръката!", споделя пред местни журналисти и Силвия Великова от Казанлък.  

Националният протест беше организиран във Фейсбук и успя да обедини общо 23 града на страната, но премина вяло, без да предизвика нужното внимание. 

Противно на декларираната подкрепа от над 1500 души в социалните мрежи, пред сградата на Народното събрание в столицата се събраха не повече от 10 майки, които в последствие се увеличиха до 20. Не повече бяха и протестиращите във Враца и Русе. "Три майки и общински съветник протестираха в Шумен", пък е заглавието на местен информационен сайт. Три майки е и равносметката за Ловеч. По последни данни на площадите в Монтана и Видин не се е появила даже и една количка.  

"Не са виновни политиците, ние сме си виновни. Заслужаваме си го всичкото явно ...", критикуват провала си самите майки в страницата на събитието във Фейсбук.  

Част от тях обясняват, че не са могли да присъстват, защото не е имало на кого да оставят децата си. Други не са могли да излязат от работа и предлагат инициативата да се повтори в някой от почивните дни. 

"Не упреквам никой, но "на думи всеки е богат" и се оплаква, а действие няма ...", е изводът на една от участничките в столицата Красимира Георгиева.  

Всички те настояваха обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането да се обвърже с минималната работна заплата (МРЗ), която догодина ще бъде 420 лв., а сумата на детските надбавки да достигне санитарния минимум от 15-16% от МРЗ и да се полага на всички деца без подоходен критерий. Само преди седмица обаче депутатите решиха да запазят обезщетението в размера от тази година - 340 лева, и увеличиха надбавките само с 2 лева. За сметка на това увеличиха с 6 месеца срока за изчисляване на майчинските (от 18 на 24 месеца) и предвидиха 2 млн. лв. за заплати в Националния осигурителен институт.  

Всички искания бяха внесени в отворено писмо до Министреския съвет, Народното събрание, Министреството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи. Заради слабото представяне в работен ден обаче е възможно протестът да се повтори през почивните дни. Конкретни ден и час още не са насрочени.