Холандия следи отблизо развитието на процесите, свързани със съдебната реформа.

Това заяви днес пред БНР относно подадената оставка на правосъдния министър посланикът на Кралство Нидерландия Н. П. Том ван Оорсхот.

КАКВО КАЗА ПО-РАНО КСАВИЕ ЛАПЕР ДЬО КАБАН ВИЖТЕ ТУК

По думите но Оорсхот съдебната реформа е от особено значение за демократичното развитие и икономиката на една държава. 

И затова е от особено значение проблемите в законодателството да бъдат преодолени. Европейската комисия, посредством своя механизъм за сътрудничество и проверка, показа известни липси в законодателството в България. На базата на тези доклади министърът на правосъдието подготви много добра стратегия, която да нанесе необходимите промени и тази стратегия беше приета на първо четене и подкрепена от нас, обясни посланикът.

Ван Оорсхот оценява, че гласуваните вчепра промени са стъпка напред в посока реформа в съдебната система.

Ние съжаляваме, че Христо Иванов напусна поста. Ние разбираме неговите аргументи и уважаваме неговото решение. Надяваме се, че неговият наследник ще продължи започнатите промени, които бяха приети от парламента, защото от особено значение е да имаме приемственост в промените, изради надежда посланикът.

Оорсхот подчерта още, че "няма време за губене, защото България се нуждае и заслужава по-добро върховенство на закона, заслужава независима правосъдна система, заслужава ефективна борба с корупцията, включително и на най-високо ниво и заслужава да има борба с организираната престъпност". Той напомни, че отговорност на българското правителство е да предложи тази стратегия и тя да стимулира икономическото развитие, от което страната ни има нужда.

Том ван Оорсхот беше част от 7-те западни посланици, които разпространиха съвместна декларация на два пъти още през зимата след избухването на скандала с "гнилите ябълки". Заедно с колегите си от Франция, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания те призоваха за махане на "гнилите ябълки" и напредък в съдебната реформа.

През юли 2015 г. те - подкрепени и от още 7 свои колеги, включително от страни извън ЕС - призоваха политиците "да се обединят около значими реформи"