Очакванията за зимния туристически сезон са оптимистични. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Имаме всичи основания да смятаме, че е възможно за празниците в България да дойдат 1,2 милиона туристи", каза тя.

Според Ангелкова данните от ранните записвания при туроператорите и данните от курортите и летищата показват, че е възможно да имаме ръст между 5% и 7% като цяло за сезона.

"Сезонните полети на летище София са увеличени от 80 за миналата година на 178 за тази. Отделно има ръст и на летищата във Варна и Бургас за зимния сезон, което също е положително", обяви министърът.

Ангелкова подчерта и че има ръст от 8% на полетите от Русия, което показвало, че руските туристи се отново се насочват към българския пазар.

"Всички подготвяме специални условия за руските туристи – брашна по отношение на туристическите пакети, ние по отношение на процедурите, свързани с визовия режим", допълни министър Ангелкова.

Тя отбеляза, че там, където е необходимо ще има и допълнителни визови центрове.

В момента имало 21 такива, но имало готовност при по-голям туристопоток да бъдат включени допълнителни социални групи към възможностите за идване на безплатни визи.

Ангелкова очаква и ръст на българските туристи в ски курортите по празниците. Техният ръст обаче щял да е по-малък - 2-3%.