Правителствата, опитващи се да постигнат съгласие по въпросите за промяната на климата на грандиозната конференция в Париж са "изключително близко до финала", заяви френският външен министър Лорен Фабиус, съобщи в. "Гардиън". За да се стигне все пак до този финал, конференцията, която започна на 30 ноември, ще бъде удължена с един ден, а по всяка вероятност и с една нощ.

"Нещата се движат в правилната посока", увери Фабиус, който председателства обсъжданията, на които присъстват представители на над 190 държави.

Един от неразрешените проблеми е свързан с компенсациите за държавите, засегнати от климатичните промени, които са предимно по-бедните членки на ООН. За сметка на това индустриалните гиганти като Русия и Китай по всяка вероятност ще се съгласят с ключовия фактор - да се вземат мерки за намаляване на глобалната температура с 2 градуса по Целзий.

В момента черновата на договора, който ще влезе в сила от 2020 г., е скромните 27 страници - доста по-малко от предишните варианти. Тя предвижда температурата да се поддържа само над 2 градуса от пре-индустриалните си стойности.

Интензитетът на очакванията от конференцията, която не бе отложена въпреки атаките във френската столица, нарасна толкова, че се създаде впечатление, че светът ще рухне, ако изведнъж на конференцията не бъде подписано ново споразумение. Най-добре това усещане изрази френският премиер Манюел Валс, който още през септември, повече от две месеца преди мероприятието, заяви:

"Залозите са огромни. Цялото човечество е разтревожено – от успеха на форума зависи оцеляването нар нашата планета.“