"Казаното от Христо Иванов, въпреки че ме ласкае, доста надценява моята персонална роля, надценява ролята изобщо на главния прокурор, който и да е той, както и ролята на институцията."

Това заяви днес в Девня главният прокурор Сотир Цацаров в първи коментар, след като правосъдният министър Иванов подаде оставка, а вчера в тв интервю каза, че премиерът Борисов по всички точки на реформата се е съобразявал с обвинител № 1.

ХРИСТО ИВАНОВ: БОРИСОВ ВИНАГИ Е БИЛ ЯСЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИ С ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Ден по-рано Иванов подаде оставка и заяви от парламентарната трибуна, че в България има върховенство на главния прокурор, а не върховенство на закона.

Сотир Цацаров отговори днес, че оглавяваната от него институция не е политически играч и не е участник в политическата игра

Казаното значително подценява начина, по който министър-председателят на републиката взима решения", каза Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

За мен това е елементарна интрига”, обяви главният прокурор.

На въпрос дали се чувства като универсалното зло, той посочи, че в много случаи е универсалното зло, както и институцията. Той повтори и стар свой израз, че тази институция е и универсалният сапун.

„Тази институция в момента е, както и моята личност, оправдание за всичко онова, което се случва, както и за всичко онова, което не се случва. Това не означава, че тази институция ще трябва да спре да повдига обвинения или да работи нормално, защото на някой това не му харесва”, добави Сотир Цацаров.

За него тезата, която се излага в момента, е теза, според която превесът на политическата квота, означава независимост или по-скоро автономност на прокуратурата като институция (министър Иванов подаде оставка именно след като не бе прието в бъдещата прокурорска колегия на ВСС съотношението политици-професионалисти да е 6:6, б.р.)

ПО-РАНО ПРЕЗИДЕНТЪТ И СЪДИИ ИЗПРАТИХА НА КРАКА ХРИСТО ИВАНОВ НА 135-ГОДИШНИНАТА НА ВКС

Цацаров посочи, че не вижда логика в тази теза, както и логика в това, че премиерът съобразява своите решения с мнението на главния прокурор.

Не го подценявайте толкова този премиер”, апелира Сотир Цацаров.

По отношение на идеята за отчитането на главния прокурор пред парламента той припомни, че това е идея, която за първи път е фигурирала в становище, подготвено именно от прокуратурата още през ноември миналата година (всъщнност обаче от проектопроените отпадна думата, че НС "изисква" отчетност от главния прокурор, б.р.)..

„Текстът е точно такъв, какъвто беше записан в Конституцията и някой от вносителите го е пренесъл. Не намирам категорично за нормално главният прокурор да се отчита пред парламента по конкретни дела. Това е невъзможно, но по отношение на цялостната политика на противодействие на престъпността и корупцията това е нещо повече от нормално”, отбеляза Сотир Цацаров.