Приватизация на обвинителното действие и лишаване на прокуратурата от фактическия й монопол. Това предложение формулира накратко преподавателят по гражданско право в Софийския университет Кристиан Таков в две две свои тв участия. Според него това е начин да се реформира прокуратурата. 

"Прокуратурата много отдавна е приватизирана от българската политика и от време на време се дава на концесия на нов концесионер на всеки седем години", даде той своята оценка за сегашното състояние на нещата. 

Затова не става дума за приватизация на прокуратурата, а на обвинителната функция, уточни той пред БНТ.  

"Накъсо - всеки да може срещу всекиго по всяко време да повдига всякакво обвинение. Това звучи страшно, но дяволът е в детайлите. Този механизъм - има много корективи и механизми, че е абсурдно да ги обясня тук. Но това е идеята - прокуратурата да се лиши от фактическия си монопол. Тогава и само тогава тя може да стане нормална институция", смята Таков.

Сегашното положение той описа така: "Това е все едно вие да можете да се обърнете към един-единствен адвокат и да не можете да го смените докрая на процеса. Виждате, че той предава вашите интереси, но нищо не можете да направите."

Самият Таков определя предложението си като бомба.

"И сега ще си позволя да хвърля бомбата. Тя ще предизвика ступор, после осмиване, след това научна критика и накрая със сигурност истерия. Бомбата е следната - приватизация на обвинението. Звучи страшно", обяви той ден по-рано пред бТВ.  

При гостуването си при Цветанка Ризова идеята за приватизация на обвинението той онагледи и с пример:

"Аз съм убеден, че вие сте взели подкуп, примерно. Аз, доц. Кристиан Таков смятам, че Цветанка Ризова е дълбоко подкупна и е поканила преди мен мой политически противник и той й е дал 100 на 100 едни мангизи. Аз събирам доказателства и казвам: вижте хора, това е държавен служител-приемаме, че сте длъжностно лице, отивам в прокуратурата и казвам: "Хора, вижте я прави безобразия". Те казват: "Добре ще видим, ще заведем производство след неизвестен извършител" и след около седем месеза ще кажат, че не намират данни за това. Тогава аз в лично качество със събраните от мен доказателства, действам вместо прокурора и мога да успея да го докажа. Случва се понякога в англосаксонския свят."

Как приватизираната прокуратура вреди

Кристиан Таков формулира три основни начина, по които прокуратурата вреди на България: 

1. Неоснователни обвинения, с които тормози сума народ. Повдигат срещу вас някакво неоснователно обвинение, ще притискат и ще ви викат по три пъти на ден на разпити, за да не можете да си вършите работата. Това е най-малкото писхологически тормоз.

2. Внася некадърен обвинителен акт, за да бъде обвинияемият оправдан. Пример със случая с Христо Бисеров. Трудно се доказва, че някой пише некадърен акт при положение, че неговата кадърност в общия случай не е е особено висока. Има такива случаи и не са едни и два. Това струва ужасно много пари за този, който е обвинен по този начин. Но ги плаща човекът. 

3. Прокуратурата бездейства там, където трябва да действа, и не повдига обвинение. Първо пазим прокурорски чадър над някого и второ - изнудваме:  "Внимавай какво правиш, защото както не ти повдигам обвинението днес, мога да го направя утре".

Това са трите начина, по които прокуратурата действа. Е, каква е тази реформа, която ще накара прокуратурата да забрави тези стари вълчи табиети.
Никаква сериозна реформа, колкото и да е дълбинна няма да постигне мигновени резултати, защото там ще са същите хора. Както се казва, със стари кадри нов бардак не се прави. Проблемът е огромен. Става дума за десетилетна отрицателна селекция, уточни Таков.

Според него мисленето, че прокуратурата може да бъде изолирана от съдебната реформа, да бъде поставена под карантина, така че да не вреди на останалата част от съдебната система явно е претърпяло провал. 

Христо Иванов и реформата

Гласуването в сряда в парламента Таков определи като дълбинна неморалност, която се скрива за неясно говорене.  Според него в действията си Христо Иванов се е движил в границите на възможното и постижимото. Големият проблем е  това, че българската политическа класа от 25 насам няма идея за държавност, смята Таков. Говори се за разделение на властите, но "те не живеят на практика разделението на властите, смятат съдебната власт за своя територия, която ще употребят като са на власт и по-малко, когато не са на власт. И се страхуват от прокуратурата от свои зависимости".  "По поведението им ще ги познате", даде жокер Таков, "Когато някой не иска да пипне главен прокурор, той или е роден, генетично е страхлив, или е уплашен основателно."

Той коментира и въпроса как така над 200 депутати са гласували по един определен начин, може ли само няколко човека да са прави.

Юристът обясни как се действа: "Става дума за ръководствата на политическите партии, които после разпореждат на доста некадърните и станали депутати. Незнайните никому и нямащи друга реализизация освен политическото си битие поради умерени други възможности депутати са в тежка зависимист от ръководителите на партиите, а ръководителите на партиите са в тежки зависимости от миналото и настоящето. Толкова е просто, не е нужно с всекиго да се саморазправяте."

"Представете си ужасен, дебел, тлъст, опасно дебел и тлъст за себе си човек, който казва: Абе и от тези пържени картофи няма да умра, я да ги взема. Тази пастичка е много хубава и това бонбонче ми се услажда. Няма едноактно действие, което да оправи съдебната система с вълшебната пръчка. Аз съм си мислел -  внасяме съдии и прокурори във вагони от Германия, за да оправим нещата. Два три месеца ще им стигне да се корпумпират, средата е такава. Проблемът е в средата. Христо Иванов в своя проект и в своята стратегия, под която се подписаха всички, и тези, които сега и изневериха по политически съображения, Христо Иванов с тези 60 страници законопроект щеше да успее много, ако го бяха подкрепили. Но няма как да го подкрепят, не е в техен интерес, техният хоризонт е обидно нисък като материален интерес. Те са склонни да продават народен интерес за милиарди, за да гепят някакви пършиви едноцифрени милиони, които да инвестират по тъп начин", продължи Таков.

Той уточни, че Христо Иванов е бил решил да не пипа прокуратурата, "защото не можеше да я пипа".  Според него Иванов е имал много по-ведри и радикални идеи как да се оправят нещата, но е получил подкрепа сама за една малка част от това, което иска да направи, но се оказало и че "това малкото не поискаха да дадат".

Кръв, пот и сълзи

"Нестаналата съдебна реформа означава нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой и за неопределяем брой български граждани за неопределен период от време в бъдеще. Нека всичката кръв, пот и сълзи се струпат върху тези, които спряха реформата. Не ги проклинам, става дума, че трябва да понесат нравствената отговорност", каза Таков.

Юристът обясни, че е парламентът вероятно ще довърши мандата си.

"Аз съм скептичен, не смятам, че парламентът няма да доизкара мандата си, ще го доизкара. Той няма да направи повече нищо, след като напусна територията на нравствения дълг, ще продължи да мимикрира, ще има исторически компромиси още и още, и още, ще има все повече безобразия. Ако стане много голям скандал или икономическото положение се влоши, тогава българите от ракията, сланината и винетките - да не ги забравяме, ще преминат към по-радикални действия. Истинската съдебна реформа ще стане, когато хората разберат, че без съдебна реформа животът им става все по-лош. Никой не може да го обясни, докато те не искат да го чуят."

С оставката на Христо Иванов се сложи началото на една нова нравствена ера. Това е.