Човек може да генерира сам електричество, при това - от собствената си урина. Учени от университета на Западна Англия са създали чорапи, които използват течността, за да създават електричество, пише The New Scientist.

Не се притеснявайте от миризмата. Чорапите са създадени от мрежа от преплетени силиконови тръбички, които задържат в себе си около 648 мл урина. Докато ходите, промяната в налягането изтласква течността към микробиални горивни клетки, които консумират хранителните вещества в урината и в резултат създават електричество. Самите горивни клетки са "прикачени" към подбедриците на човека, носещ енергийните чорапи.

В серия от експерименти, публикувани в Bioinspiration & Biometrics, екипът демонстрира, че чорапите могат да осигурят енергия за безжичен предавател, който да изпраща съобщение веднъж на всеки две минути.

Използването на урина за производство на ток не е нова идея, но досега технологиите предвиждаха участието на електрическа помпа, която да изтласква течността през горивните клетки. В момента това става в процеса на ходене.

Ако се чудите как урината ще влезе в чорапите ви, ето и отговор: "Предвиждаме създаването на устройство или дрехи, които ще приемат отделянето на урината, така че вие няма да се притеснявате за това", казва Йоанис Йеропулос, един от създателите на проекта.

Един вид, тоалетната става излишна, поне за "малка" нужда.