Покупателната способност на гражданите в България категорично е най-ниската в целия Европейски съюз. Това показва наблюдение на европейското статистическо бюро Евростат, което обхваща тригодишен период от 2012 до 2014 г.

Индивидуалното потребление на глава от населението в страната е било 51% от средноевропейското, докато в Люксембург, държавата с най-високо индивидуално потребление в целия съюз, то е 141%.

Над средното за ЕС са Люксембург, Германия, Австрия, Дания, Великобритания, Белгия, Финландия, Холандия, Франция и Швеция.

На другия полюс сред държавите с относително ниско потребление попадат Естония (68%), Латвия (65%), Унгария (63%) и Хърватия (60%). Румъния е пред нас, покривайки 57 на сто от средноевропейското ниво на покупките.

БВП на глава от населението в ЕС също  варирал в широки граници, показва изследването на Евростат. България отново е последна с 47% от средноевропейската стойност. Лидер и в тази класация е Люксембург. Великото Херцогство има Брутен вътрешен продукт, който е с 266% над средното в общността.