Анибал - един от синовете на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, бе отвлечен вчера от въоръжена шиитска групировка в Ливан, предаде АФП.

Няколко часа по-късно той бе освободен.

Кадафи-младши живее в Ливан, където е женен за местна манекенка. Той бил похитен в околностите на град Баалбек, недалеч от Бейрут.

Похитителите искали от него информация за съдбата на имам Муса Садр - популярен шиитски проповедник, наричан ливанския Хомейни. Той изчезна през 1978 г., докато бе на посещение в Либия, и дотогава от него няма следа.

Според някои от версиите имамът се скарал с Муамар Кадафи, който го застрелял. Друга версия пък гласи, че бил хвърлен в затвора. Според твърденията на тогавашните либийски власти той заминал от Триполи за Рим, където имал насрочена среща с папата. След това следите му се губят.

Анибал Кадафи бе показан по няколко ливански телевизионни канала снощи във видеозапис, в който отправи молба към всички, които разполагат с информация, за шиитския имам, веднага да я предоставят. 

След убийството на Муамар Кадафи през 2011 г. 40-годишният Анибал Кадафи успя да избяга в Алжир заедно с майка си, сестра си и други членове на семейството. През 2008 г. той и бременната му съпруга бяха задържани за кратко в Женева заради посегателство над двама прислужници. Това породи дипломатически скандал и стана повод за обтягане на отношенията между Берн и Триполи. Либия дори прекрати петролните доставки за европейската страна.