Само часове преди историческата среща на ДСБ в Поморие, на която трябва да се вземе решение дали партията остава във властта или тръгва зад лидера си Радан Кънев в опозиция, здравният министър Петър Москов написа многозначителен пост на стената си във фейсбук.

Преди 100 години на този ден се ражда Франк Синатра. Появява се на този свят в безнадежно място в Ню Джърси... Дните от календара не са за умиране.Те са за раждане и за надежда или за спомена за нея. Да ти напомнят да следваш пътя си дори когато всички казват, че има други пътища към храма. И дори да не приемат решенията ти и въпреки помията да се усмихнеш, за Франк.

Текстът веднага събуди подозрения, че Москов изглежда е взел решение да не хвърля оставка. Денят е за раждане, а не за умиране, припомня той.

И е готов да не бъде разбран и да го хулят. Денят трябва да ти напомня да следваш пътя, дори когато те заливат с помия, се подчертава в поста.

Явно така са го разтълкували и фенове на министъра, защото му пишат:

Мъжът се познава тогава, когато изпълни поетите си ангажименти, дори това да е трудно или на един етап невъзможно. Не да избяга, да абдикира и да се скрие зад стотици гърбове от тях. Браво Докторе! Реформи не е празна дума. Успех!

И още:

Пепи, успя да стартираш много нови неща в здравеопазването; продължавай напред! Интересите на партията не може да са пред интересите на обществото! Успех приятелю!

Обаче раждането и надеждата в написаното могат да се тълкуват и в смисъл на ново начало. Сиреч хвърляне на оставка без да умираш, а да се възродиш. 

С такава надежда го съветват прочели постта:

Д-р Москов, много добре знаете, че без истинска съдебна реформа не може да се случи каквато и да е реформа в здравеопазването. Подайте си оставката и запазете лицето си! Аз съм гласувала за вас преференциално и сега повече от всякога имам нужда да видя политическата ви позиция. Ако не си подадете оставката сте политически труп.

Следват и открити предупреждения за правилния избор:

Франк Синатра е певец на мафията. Петър Москов министър на мафията ли ще е или не? В случай, че да - желая да напуснете ДСБ.

Членовете на висшия орган на ДСБ, които се събират в Поморие, още преди да са прочели постта обаче си шушукат, че май Москов ще наследи Радан Кънев на лидерския стол. Такова било желанието на местните организации на партията, които не искали да напускат управлението. Няма какво да кажеш -  Вокс попули, вокс дей. Глас народен, глас божи, са казали древните римляни. А май така искал и премиерът Борисов.

Ще видим. До довечера.