Мачът "Левски" - "Литекс" от последния есенен кръг на "А" група бе прекратен в края на първото полувреме при резултат 1:0 за гостите. Ловчанлии останаха с 9 души след два червени картона, а в 45-ата минута съдията Георги Йорданов отсъди дузпа за домакините.

Тя обаче не бе изпълнена, тъй като стортният директор на "Литекс" Стойчо Стоилов слезе на терена от ложата на стадион "Георги Аспарухов" и извади отбора си. Така срещата не се доигра.

Ще бъде присъдена служебна победа за "Левски" с 3:0, а "Литекс" ще понесе тежка санкция. В член 28 на дисциплинарния правилник на БФС е записано (виж по-долу), че за "напускане на терена от група състезатели или целия отбор, довело до прекратяване на срещата", правата им ще бъдат спрени за една година. А тимът трябва да бъде изваден от групата. Налага се глоба от 20 000 лева.

Въпросът е как дисциплинарната комисия ще тълкува изваждането на тима, тъй като "оранжевите" бяха заставени да напуснат игрището. Ключът към случая може да се окаже алинея 5, в която пише следното: "Когато напускането на терена е по нареждане на служебно лице на клуба - президент или друг ръководител, напусналите терена състезатели не се санкционират".

Това може да спаси футболистите, въпросът е дали помага на "Литекс" за изваждане от групата? А на Стойчо Стоилов ще бъде забранено една година да се занимава с футбол, тъй като има и текст, който третира подбудителя на действието.

Явно страстите бяха доста нажежени след мача за Купата през седмицата в Ловеч, когато домакините спечелиха с 3:0, а гостите протестираха срещу съдийството.

Всичко започна в 3-тата минута, когато Веселин Минев получи само жълт картон, след като изблъска Данило Асприля в гръб. В 15-ата Бьорн Йонсен на два пъти избута Мигел Бедоя и този път Йорданов беше безкомпромисен - червен картон за нападателя на ловчанлии.

Въпреки това в 20-ата те поведоха с 1:0 с гол на Асприля, който наказа грешка на защитника Йордан Милиев.

Двубоят продължи да върви нервно, с много единоборства. 

В 45-ата минута се стигна до ключовия момент в грозната сценка. Вратарят Баривиера улови топката, а Бедоя тръгна към него, но не си видя добре дали двамата влязоха в контакт. Това обаче провокира Рафаел Перес, който изблъска испанеца (отново той). Последва втори червен картон и дузпа.

И пак инцидентът с Йонсен.

До изпълнението й не се стигна, тъй като Стоилов извади отбора.

„Направих го, защото ме провокира съдийството в този мач, коментира Стойчо Стоилов след срещата. - Явно спортът вече не е спорт и има намесени и други неща. Още от 3-ата минута се видя, че съдията има различен критерии. За едно и също нещо на Минев се спестява червен картон, докато на Йонсен му се дава. Не казвам, че това не е червен картон, но трябваше да бъде изгонен и Минев преди това. Имаше удар с лакът на Гаджев срещу Пламен Гълъбов, което е червен картон. Пропуска се фаул срещу вратаря, а веднага след това се дава нов червен картон и дузпа. Това преля чашата. Такова нещо не съм виждал откакто съм във футбола, Няма каква да бъде моята реакция. Това са мъже, които щяха да победят и с десет човека.“

„Това е правилника. Дава се дузпа, но преди това се пропуска фаул с жълт картон за "Левски". Нямаше какво друго да направя, освен да извадя отбора. Какво има да си говоря с тия некадърници и корумпирани хора? То се вижда какво правят на терена. Какво има да си говоря с тях. Не знам какви ще бъдат последствията за "Литекс“. Това е обида за клуба "Литекс" и за феновете на футбола. Какво мога да направя? От 20 кръга говоря, че ние сме най-ощетявания отбор в "А" група. Днес беше капака на цялата абсурдна ситуация на футбола в България“, добави афектираният бивш футболист.

В същото време пролича, че Люпко Петрович е огорчен от решението на своя шеф. Той обяви, че е разочарован от станалото на терена, че мачът не е решен с футболни средства, а е приключил по такъв начин.

"Какво да коментирам изваждането на отбора, аз съм един служител. Правя, каквото ми кажат", рече европейският шампион със "Стяуа". 

„Защо се стигна до това може да попитате ръководството на "Литекс", коментира Георги Иванов-Гонзо пред "Диема спорт". - Грозна постъпка е това, че прекратиха мача. Напълно нормално е хората, които са дошли тук и тези пред телевизията да искат да видят едно дерби. Беше прекратено по един начин, който е престъпен. Смятам, че има правила, които трябва да се спазват. Ръководството на Литекс не знае правилата. При положение, че топката е в игра и има червен картон, удар в наказателното поле е дузпа. Гледахме двете ситуации и мога да кажа, че са за червени картони и са очевадни. Не са такива, при които трябва да мислим дали е червен картон или не. Ръководството на Литекс постъпи изключително некоректно спрямо хората.“

„Говорих с Люпко Петрович. Той даже не знаеше какво става. Правилата са за всички. Най-лошото е, че в тази държава много хора искат да ги прескачат и да си измислят собствени. Тук има служебна загуба за Литекс и вече да си понасят наказанията. Не може всеки, който си иска, да си изкарва отбора. Не знам смешно ли е, трагично ли е, какво точно да го кажа“, завърши спортният директор на "сините".

Как Даниел Боримиров съзря сценарий, свързан с ЦСКА, четете тук.