Петър Москов обяви, че продължава да бъде министър на Реформаторския блок и ДСБ. Минути по-рано обаче Радан Кънев отрече той вече да представлява партията в правителството, защото "неговият политически гръб се казва Бойко Борисов".

РАДАН КЪНЕВ: ПЪТИЩАТА НИ С ПЕТЪР МОСКОВ СЕ РАЗДЕЛЯТ

Така няма отговор на въпроса чий представител във властта е Петър Москов, но е сигурно, че той остава министър и даже е натоварен от премиера да търси нов министър на правосъдието на мястото на Христо Иванов.

"Промяната в системата на правосъдието е нещо основно. И наистина считам, че то не се постига, като подаваме оставки, а като се борим за това - да го направим. Разбирате ли какво ви казвам?! Ако имаш фрустрация от нещо и заради това, че имаш фрустрация, си отиваш вкъщи и не продължиш да се биеш, ти не си на висотата на позицията, на която си. Продължаваш! Ако те разстрелят, разстрелят - точка! Толкова е просто."

Така саможертвено здравният министър Петър Москов обясни тази сутрин пред Нова тв решението си да остане в правителството, от което реформаторите снеха доверието си.

Той обаче каза, че винаги ще остане министър именно на Реформаторския блок и на ДСБ, дори даде пример с продажници, които преди го критикували, а сега "са на заплата в ГЕРБ".

Москов допълни, че промените в Конституцията имали "доста общи неща с това, което се говореше лятото, което се говори и сега". Той на няколко пъти повтори, че следващата му близка цел е да се намери "наистина смислен" министър на правосъдието.

Той обясни, че всяко друго решение освен неговото, означава да се даде картбалнш на ДПС да се върнат в управлението и сподели мнението на премиера Бойко Борисов, че предсрочни избори биха били "най-голямото зло".

- Мисля че решения на ДСБ, на Блока, които биха могли да дестабилизират управлението и да спрат реформите, не са добро решение в момента - каза министърът.

- Говорите като премиера в момента - отбелязва интервюиращата.

- Не, аз говоря като Петър Стефанов Москов.

На забележката, че Радан Кънев казва, че ГЕРБ на практика управляват вече с ДПС и АБВ, той отговори:

"Вие може да смятате, моите колеги, аз може да смятаме много неща. Ако искаме ДПС да няма отношение към управлението, то ние трябва да имаме отношение в него – толква е просто. Животът не е справедлив докрай".

От една страна министърът определи, че в решението на ДСБ да напусне управлението "има много разум."

"То е свързано с това ДСБ наистина да бъде сигналът, корективът, звънецът за това, че има възможност начините на действие на мнозинството да бъдат изкривени от сили, които не е задължително да са се разписали в управленската програма."

Тук обаче му беше напомнено, че според мнозина вече се управлява заедно с ДПС, а от неговата формация са наричали ДПС "тумор".

"Аз понеже съм лекар, ако искате да кажа собствена диагноза. Първо, съм дълбоко убеден, вярвам в това, мисля, че и вашите зрители го знаят – за реализацията на каквито и да било идеи най-вече е нужно да имаш влияние върху лостовете, върху инстурментите, с които можеш да реализираш тези си идеи. Т.е. - върху инструментите на властта.

Второ: Ако първата цел беше изваждането на РБ от управлението, от структурата, на която има лостовете да управлява - а това беше първата цел на БСП и ДПС, не трябва да им се поднася на тепсия.

Трето: Не считам, че ДСБ трябва да се превръща в капсулирана организация с прекрасни идеи, с чудесна риторика, от която обаче нищо не зависи за управлението на държавата. Това достатъчно ли е като диагностициране, или искате да говорим още", попита докторът.

Той не пропусна и да отбележи, че е бил изключително трогнат от многото декларации от последните дни в негова подкрепа - "... мили, много мили, от лекари, от пациенти, от стоматологичен съюз." 

Москов отбеляза още, че ГЕРБ с всичките му лоши страни е прогнозируем партньор, точно какъвто е бил и преди една година. Непрогнозируемите били от РБ и в тази посока трябва да се работи. Той каза, че в блока 5 партии просто си съобщават решенията и така трудно се стига до обща позиция.

"Аз няма да дам тази победа на ДПС", каза развълнувано здравният министър на настоятелните въпроси как така остава, след като партията му вече не подкрепя управлението.