Президентът Яйя Джаме обяви Гамбия за „ислямска държава“, но подчерта, че правата на християнското малцинство в малката западноафриканска страна ще бъдат спазвани, а жените няма да бъдат задължени как да се обличат, предаде АФП.

"Съдбата на Гамбия е в ръцете на всевишния Аллах. От днес нататък Гамбия е ислямска държава. Ние ще сме ислямска държава, която ще спазва правата на своите граждани“, е казал президентът, цитиран от сайта на институцията.

Президентът на Гамбия не е дал подробности какво точно ще се промени в държавата, но той уверил християните и последователите на други религии, че ще бъдат свободни да изповядват вярата си.

"Християните ще получат полагащото им се уважение. Празнуването на Коледа ще продължи“, казал президентът и добавил, че никой няма правото да се меси в живота на другите.

Той също предупреди, че не очаква някой да налага на жените как да се обличат.

„Не съм назначил никого за ислямска полиция. Не е ваша работа как се обличат жените“.

Населението на Гамбия е почти два милиона. Бившата британска колония е между Сенегал и Атлантическия океан, известна е с плажовете си с прочутия бял пясък. 90% от населението са мюсюлмани, а християните са 8%.

50-годишният президент Джаме е офицер от армията и бивш борец от селски произход. Той управлява авторитарно Гамбия откакто взе властта с преврат през 1994 година.

Според опонентите му, той става все по-параноичен, често сменя министрите си и се доверява на много тесен кръг съюзнци.

Президентът демонстрира своята привързаност към исляма и често се снима с Коран в ръце. Говори срещу колониалното минало на Гамбия, а през март 2014 година обеща страната да изостави английския език като официален.

Опозицията обяви, че президентът няма правомощията да обявява ислямска република. Human Rights Watch определи по-рано през годината режима на Джаме за един от най-репресивните в света и го обвини за изтезания, отвличания и екзекуции без съд и присъда.