Радан Кънев и ДСБ в крайна сметка взеха правилното и логичното решение. Въпрос е дали трябваше да правят скандал и да се дистанцират рязко от министър Москов. По-скоро "да", защото обтекаемата им декларация в това отношение е объркваща, нищо не обяснява и с нищо не помага.

Това, че решението на министър Москов е "лично", не го прави правилно и извинимо, нито означава, че не нанася огромна вреда на ДСБ и Реформаторския блок.

Първо, то отне най-важния инструмент на блока за оказване на политически натиск за прокарване на политика: изваждането на министър от кабинета. Т.е. той обезцени участието на РБ във властта и направи промоция за ГЕРБ:

"не зачитате обещанията си към РБ, но това няма да ви струва нищо".

(С какво се обяснява тази промоция да отговарят психолози, криминолози и еголози - политически причини няма).

Второ, оставането на Москов е необходимото извинение за Движение България на гражданите да не си изтегли министрите: то сваля всякакво напрежение от хората на Кунева да заемат принципна позиция.

За съжаление оттук нататък ни очакват месеци на парламентарна пихтия, в която познатите ни окопани интереси ще могат да си правят каквото си поискат.

Фокусът сега е върху ДБГ - те все пак имат шанс (малък), ако искат, да запазят РБ. Достатъчно би било да последват ДСБ без министерските му пируети. Оставайки, те ще станат част от парламентарната пихтия, хранителната среда на тези, срещу които РБ беше създаден.

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов. Заглавието е отговор на постната вчера от Петър Москов песен на Франк Синатра "My Way" - "Направи го по неговия начин, за съжаление".