Националното ръководство на "Демократи за силна България" застана категорично зад решението на своя лидер  Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Подкрепяли сме реформите в здравното министерство на довчера нашия министър Петър Москов – оттук нататък той е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ Атанас Атанасов зам.-председател на ДСБ, който освободи поста на председател на вътрешната комисия в парламента, след като партията напусна парламентарното мнозинство.

Той пожела успех на министър Москов, но - както и Радан Кънев по-рано - обави, че той не е министър на ДСБ повече, защото партията е в опозиция, а опозицията не може да има министър – това са основни правила, а другото са спекулации.

Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, защото и членовете на партията, и активът ѝ очакваха от него друго действие. А именно - да излезе в опозиция, но има негово решение и той иска да продължи, обосновава се с определени мотиви, но сега дали те ще бъдат подкрепени от обществото, е друга тема.

Атанасов коментира и общата политическа картина в страната, както и провалените конституционни промени:

На първо място е пред провал съдебната реформа, която беше знаме на Реформаторския блок, който първо се създаде като една платформа или една работна група за съдебна реформа - ние се събрахме с ДБГ и други експерти и тогава възникна блокът. И тази реформа е пред провал въпреки големите компромиси, които ние правихме, защото обществото и Европа очакват радикални промени, а вижте каква е подкрепата за съдебната власт.

Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление, а не ни беше позволено да направим нито крачка – всичките ни опити опираха в стената. Аз разбрах, че нещата стават сложни и тежки, още когато Веселин Вучков подаде оставка, коментира още Атанасов (МВР-шефът хвърли оставка на 4 март по време на заседание на МС, недоволен от нежеланието на премиера Борисов да смени Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, б.р.).

Той добави, че и министър Вучков, и министър Иванов са излезли от  правителството, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, който искал от тях да се обслужват Сотир Цацаров и прокуратурата.

"В днешния български парламент няма същинска опозиция", заяви категорично Атанасов и разкритикува и БСП, които "подскачат като футболни топки по трибуната на парламента" и в комисията за изработване на законопроекта на Конституцията. Той отбеляза и емоционална реакция на Бойко Борисов по решението на партията за снемане на политическото доверие от правителството.

"Постоянно се обяснява, че ДСБ е някаква партийка, има там 5-6 депутата, но когато стана въпрос за излизане в опозиция, Борисов заговори за предсрочни избори, допълни още Атанасов", според когото и Лютви Местан е заговорил за същото в резултат на заявката на ДСБ.

Според депутата обаче е малка вероятността за предсрочни избори, като ДСБ ще се готви за президентски избори и там ще се види кой каква тежест има.

Атанас Атанасов допълни, че във вторник се очаква Реформаторският блок да заседава като полтиическо тяло и поясни:

Ние ще предложим на нашите колеги да застанат до нас, а сигналите, които идват, показват, че не всички ще го направят. Но тези, които ще останат в правителството министри, оттук нататък ще бъдат министри на Бойко Борисов. А ние, които създадохме Реформаторския блок,  защото идеята за създаването му от дясноцентристки партии принадлежи на Радан Кънев, когато оглави ДСБ и партията мощно го подкрепи, така че блокът в очите на хората е ДСБ. 

Ако откажат, ще ни се разделят пътищата - претендираме за идеите и искаме да ги защитаваме, защото няма да участваме в имитации за пред Европа, подчерта Атанасов.

"Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя, включително отговорността за това, което се случи сега, защото в деня, когато беше това важно гласуване – променя се Конституцията, министърът на правосъдието беше оставен абсолютно самотен в кошарата, а в Борисов отиде да рита мач. Това беше театър, а и публичен знак за отношението на Борисов към тази реформа", смята Атанас Атанасов.