Пазарът на акции в момента е повече надценен, отколкото по време на върховете от март 2000 г. и октомври 2007 г., преди да последват сериозни борсови спадове, пише Market Watch.

Доклад на анализаторската компания Ned Davis Research от тази седмица хвърли светлина върху два рядко използвани показателя - медианните коефициенти цена/печалба (P/E) и цена/продажби (P/S) на акциите на Нюйоркската фондова борса.

А за разлика от средноаритметичното изчисляване на показателите, медианното определя стойностите, които са точно в средата на разпределението - половината други акции са с по-високи, а другата половина - с по-ниски стойности. Така върху сметките не оказват влияние акциите с гвърде големи или твърде ниски стойности, които могат да изкривят цялостната картина.

Според изследването на медианната стойност на коефициента P/E на листвана на Нюйоркската фондова борса акция е 25,6 на база на печалбата за последните 12 месеца. Преди борсовия крах през октомври 2007 г., показателят е бил 20, а преди "спукването" на дотком балона през март 2000 г. - дори още по-нисък.

Нещо повече, според анализа коефициентът е рекорден от 1980 г. насам, когато се води статистиката му. С изключение на "дъната" от октомври 2002 г. и март 2009 г., когато поради икономическата депресия печалбите на фирмите бяха мног ниски.

Същата е ситуацията и при медианния P/S - при компаниите, включени в индекса S&P 500, той е 2,16 срещу 1,9 през октомври 2007 г. и още по-малко през март 2000 г.

Анализаторите обръщат внимание, че ниските лихви и инфлация може да допринасят за рекордно високите коефициенти. Загова и от Ned Davis Research не дават категорична прогноза, че идва нов кръх на борсовите цени, като поне в краткосрочна перспектива дори очакват поскъпване.

Но все пак рекордно надценените акции са нещо, за което всеки инвеститор трябва да помисли.