„Ще има предсрочни избори. Няма начин да няма, защото ГЕРБ до такава степен разклатиха обществото и държавата, че те вече не могат да ги управляват. В страната са създадени условия за произвол и хората го усещат. ГЕРБ си мислят, че това работи в тяхна полза”, обяви по Нова тв политологът Евгений Дайнов.

Според социолога Кънчо Стойчев предсрочни избори ще има, но ще бъдат заедно с президентските през 2016 г. - избори две в едно.

„Политиката се базира на компромиси, но не на безпринципност. Какво направиха нашите приятели от Реформаторския блок? Събраха се с нещо, което по никакъв начин не е дясно, нито демократично. Не може да не се плати цената. Това е такава тежка идиосинкразия. Това не е обида, това е болестно състояние. Очаквам да има избори две в едно”, коментира Стойчев.

Той илюстрира поведението на Реформаторския блок с приказката за крокодила. Един човек се сприятелил с крокодил, отишъл с него в гората и когато звярът го изял бил много учуден, защото вярвал, че крокодилът може да е тревопасен, разказа Кънчев.

Вината според него била на Реформаторския блок, защото "те се събраха с нещо, което няма нищо общо с правовата държава и законовия ред".  Той припомни и че не е бил виждал такива избори като местния вот. Щом Борисов е казал избори две в едно, вероятно така ще бъде, смята социологът.

Евгений Дайнов коментира и поведението на съдиите, които излязоха на улицата, за да покажат, че не ги е страх. "В държавата има много мощно организирани сили, които тормозят хората - ГЕРБ, главният прокурор", каза политологът. Съдиите искали да покажат, че не се страхуват. Според него протестът им бил безпрецедентен въобще в световната история. "Последния път имаше такова нещо в Пакистан и аз го помня, защото беше световна новина", обясни анализаторът.

"Имаме и светъл лъч като Лозан Панов", намеси се Кънчо Стойчев. "Утре започвам да преподавам по речта му. Тя казва: държавата е обречена, ние имаме право да си я върнем обратно. Той препотвърди правото, формулирано от Джон Лок- при определени обстоятелства народът има прамо на бунт, тогава, когато държавата достатъчно дълго е правила злини", обясни Дайнов.

Според политолога в момента властта изтича от ГЕРБ към Цацаров, управляващата партия отслабва и затова отива на предсрочни избори.

Той напомни как от 2012 г. напомня едно - пред следващите 7-10 години ще трае процесът на нестабилност, докато си върнем държавата. Ще има много сътресения, много избори, докато това се случи. "Все още не всички са предолели илюзията, че ГЕРБ може да свърши нещо полезно, нещо европейско", смята Дайнов.

ГЕРБ се опитва да владее положението като говори за стабилност, смята Кънчо Стойчев. "Говоренето за стабилност е пълно безобразие, непрекъсната заплаха- сега ако ние не сме на власт сега всички ще са на улицата, за никаква стабилност не става дума", твърди социологът. Според него Реформаторският блок носи пряка вина за ставащото, защото са излезли с крокодила в гората.

"Бойко Борисов проведе с РБ същата операция, както със СДС преди години. Разцепи ги на две и храносмила едната част. Храносмиланите винаги са доволни до определен момент", обясни Дайнов. И добави: "Човешки драми. Петър Москов е избрал да бъде храносмлян."