"Как да възприемам ДСБ като опозиция като с Радан в неделя бяхме първи приятели. До вчера сме били първа дружба с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към партията. Как да приема, че е като тези, които ме мразят и искат да ме унищожат". С тези думи премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ и ДСБ могат да намерят общ език и да продължат заедно управлението.

Борисов и Москов на разходка в "Пирогов".

Министър-председателят обясни още, че не се чувства предаден от Радан Кънев и партията му. По думите му ДСБ са искали да покажат, че на всяка цена държат да се случат "едни надграждания над започналата съдебна реформа и определено им се е получило, защото отзвукът е наистина много голям".

"Не искам да се пресира ДСБ заради тяхното решение. Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. По-емоционални са може би. Всеки иска да му се случи всичко и веднага. То и аз искам, но ето - предварителните отчуждения на земите на магистрала "Хемус" не вървят, защото Конституционният съд взе решение, което аз мога да кажа, че не е правилно, но е факт. И това страшно пречи на нашето желание бързо да направим "Хемус". Е, аз трябва ли да се обидя сега, че в Конституцията не предвидихме и този член. Мога веднага да събера ГЕРБ в Приморско и да направят обратното", коментира премиерът.

Селфи с премиера.
Борисов обсъди и бунтовете на съдиите, обявявайки че при дестабилизация реформите не могат да продължат. По думите му, който иска дестабилизация, е против реформата.

"В демокрацията всеки може да прави каквото иска. Не приемам само хора, които са били политически лица, облечени с тоги да казват, че са съдии и да правят оценка на едно управление. Не може да си кандидат за президент или вицепрезидент и после да казваш, че си независим съдия, защото не си независим, очаквайки подкрепа от дадена политическа сила", продължи той.

Кандидатурата за нов правосъден министър ще бъде обсъдена веднага, след като Реформаторският блок обяви във вторник окончателното си решение, дали да остане в управлението или не, каза още Борисов.

Премиерът обясни и че не е притеснен от поискания от БСП вот на недоверие заради политиката в здравеопазването.

Коментарът си той направи, след като откри реновираната клиника по анестезиология и интензивно лечение във Специализираната болница за спешна помощ "Пирогов" в компанията на здравния министър Петър Москов.

Петър Москов със заместника си д-р Ваньо Шарков.

"Вотът е абсолютно основателен, защото този проект тука две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър (Москов) направи така, че самите доктори и професори да се радват, че имат такива условия на работа. Втора основна причина за основателния вот е, че здравната каса при 400 млн. лева дефицит миналата година, тази ще е под 10 милиона лева. Сиреч това са 390 милиона лева, които са били харчени не искам да казвам как. Убеден съм, че вотът няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща, още се правят и реформата върви", категоричен беше министър-председателят.