Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е получила уведомление за намерението на регистрираната в Люксембург компания "Вива Телеком" да придобие контрол върху люксембургския собственик на БТК - "ИнтерВ Инвестмънт", става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

На 20 ноември чрез "Вива Телеком" бизнесменът Спас Русев спечели на търг в Лондон собствеността върху телекома, като плати 330 евро за акциите на "ИнтерВ Инвестмънт", който притежава 100% от акциите на БТК.

ИНТРИГА, ДРАМА, ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО СВЪРШИ: БТК Е ЗА СПАС РУСЕВ

Всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната, като до края на тази седмица може да заведе становище в деловодството на КЗК, подкрепено със съответни доказателства.

Получаването на разрешение за концентрация е само първата стъпка от прехвърлянето на собствеността на БТК, като от държавата зависи дали реално ще има сделка. Акциите на "Вива Телеком България", която е собственик на 100% от БТК, са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество на основание на иск за 963 млн. лв. към "ИнтерВ Инвестмънт", която беше притежавана от ексбанкера Цветан Василев. А "ИнтерВ" е собственик на "Вива Телеком България".