Съдии и днес се събират пред Съдебната палата, за „да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа“. Вчера Съюзът на съдиите призова освен магистратите и всички български юристи от различните гилдии да бъдат в 17:30 часа пред сградата, която се превърна в символ на протестите срещу задкулисието в съдебната система.

Събитието е наречено „разговор“, защото по закон съдиите нямат право на протест. Тази форма бе използвана и в петък, когато съдии в тоги безпрецедентно демонстрираха пред съдебната палата. Тогава съдиите бяха провокирани от призива председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов:

НЕКА ИЗВИКАМЕ СИЛНО: СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!

В социалната мрежа фейсбук има няколко събития в подкрепа на съдиите.

"Днес се навършват 26 години от протеста, на който Петър Младенов каза: "По-добре танковете да дойдат!" и 2г. и 6м. от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС", пише в призив на „Протестна мрежа“ за участие в събитието.

Юристи също се организираха в отделно събитие във фейсбук:

"Нека в понеделник, 14 декември, в 17.30 ч. пред Съдебната палата да подкрепим българските съдии, в каузата им да защитят независимостта на съда и да гарантират върховенството на правото в България! Поканете и всички ваши приятели юристи. Нека заедно с тях да кажем "Стига вече толкова!" на превръщането на съдебната система в мрежа от мафиотски зависимости и пазар на корупция! "