Из целия свят - и светът се смее на това - се разпространиха кадрите как в Украйна депутатът от президентската партия Блок на Петро Порошенко нападна премиера Арсений Яценюк, докато той четеше годишния отчет на правителството.

Депутатът връчи на председателя на правителството букет цветя, а след това се опита да изнесе Яценюк от трибуната, сякаш е манекен, а онзи се бе впил в трибуната и спокойно гледаше последвалото сбиване.

Всъщност обаче ситуацията далеч не е комична. Тя има скандален и политически фон. Яценюк от няколко месеца насам е обвиняван, че се облагодетелства от корупционни машинации на негови съпартийци и приятели олигарси. Тези дни оставката му поиска губернаторът на Одеска област - бившият грузински президент Михаил Саакашвили. Миналата седмица при визитата си в Киев вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън публично разкритикува Яценюк и неговата команда.

Между другото, човекът, който стои зад Яценюк и към когото са насочени всички обвинения, е депутатът от Върховната Рада на Украйна Николай Мартиненко, който преди няколко дни предложи да се откаже от пълномощията си. Този близък съратник на Яценюк бе на страната на действащата власт и при експрезидента Янукович. От 2002 г. той заемаше поста председател на парламентарната комисия по енергетика, ядрена политика и ядрена сигурност, което му даваше достъп зо такива високо доходни отрасли на промишлеността като добива на петрол, газ и въглища, а също така търговията с титан и уран.

Срещу Мартиненко се водят разследвания за пране на пари в Шмейцария и Чехия. Според запитване от швейцарската страна до Генералната прокуратура на Украйна, публикувано от украинския журналист и депутат Сергий Лешченко, принадлежащата на Мартиненко компания "Броудкрест" е вземала комисиона в размер на 15 на сто като подкуп от амтомобилния концерн "Шкода" за възможността да работи на украинския енергиен пазар.

КАКВО КАЗА СЕРГИЙ ЛЕШЧЕНКО ПРЕЗ ЛЯТОТО ПРЕД КЛУБ Z ЗА ПРЕЗИДЕНТА ПОРОШЕНКО

Освен това, приближените на Мартиненко чрез две регистрирани в Австрия фирми търгуваха с украински суровини на завишени цени. Австрийската прокуратура за разследване на корупцията мече започна следствие по това дело. Според данните на австрийския вестник "Курир" фирмите "Болверк" и "Щойерман" "продавали и купували скъпо струващи титан и уран, включително чрез заобикаляне на санкциите срещу Русия". А според данни на Лешченко "той като Малтиненко благодарение на своята политическа длъжност и близост до правителството е контролирал раздаването на поръчки от държавната компания "Енергоатом", той е получавал комисиони, достигащи 20 на сто от стойността на договорите".

Ръководствата на двете австрийски компании отхвърлят всички обвинения в незаконна дейност. Въпреки това бившият бизнес партньор на Мартиненко, скъсал с него всякакви отношения, заяви в интервю за интернет изданието "Украинская правда", че Мартиненко е бил само помощник ан премиера, а плановете му да подава оставка не са нищо друго, освен "жертване на пешка". Яценюк от своя страна счита себе си за жертва на "мръсна кампания".

------

* Авторката е германска журналистка. Кореспондент е във Виена на Излизащия в Мюнхен вестник "Зюддойче цайтунг", откъдето препечатваме коментара.