Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева коментира пред Би Ти Ви възможността ДСБ да напусне Реформаторския блок (РБ). Днес реформаторите имат заседание на изпълнителния съвет, на което ще се реши бъдещето на формацията. ДСБ вече заяви, че минава в опозиция, докато ДБГ и СДС коментираха, че ще продължат да подкрепят правителството.

"Не слагайте каруцата пред коня, не съм чула все още никой от моите колеги да казва, че напуска РБ. Досега такъва знак от страна на ДСБ не е даден. Аз мога да успокоявам обстановката, да създавам мостове, не да ги руша", каза Кунева.

Тя допълни, че шегите на тема Реформаторски блок я нараняват и се старае да поддържа единството.

Според Кунева блокът няма как да номинира правосъден министър, защото това би надхвърлило неговия изборен резултат. Тя припомни, че РБ има 23 депутати, а ГЕРБ над 80.

"Идеята, че ние можем да надскочим боя си, тези 23 души, е нелепа. Голямата партия би имала известен проблем", каза Кунева.

Тя определи Христо Иванов като "един от най-близките и симпатичните ми колеги".

Кунева призна, че нивото на координация в коалицията - както в РБ, така и в цялата управленска коалиция - не е достатъчно добро. На въпрос би ли напуснала управлението, ако антикорупционния закон, на който тя е основен инициатор, не бъде приет във вида, в който тя би искала, Кунева отговори:

"Много бих искала да мине. Но няма как аз да изразя недоволство от ГЕРБ, защото ГЕРБ гласуваха всички, до един в подкрепа на този закон. Не бяха много съгласни с някои от текстовете. Дали ще успеем да убедим заедно с ГЕРБ всички в Народното събрание, че това е един закон, от който имаме нужда, ще видим".

Вицепремиерът каза още, че депутатите не трябва да се притискат с идеята, че са непременно лоши.