НИЯ КАРАДЖОВА

Новите учебници за първи и пети клас са под въпрос. Съгласно новия просветен закон от следващата учебна година тези два випуска трябва да учат по нови учебни програми и съответно – с нови учебници. Сроковете за тяхното създаване и одобрение, предвидени от МОН, обаче са такива, че най-вероятно първият учебен ден ще трябва да започне без букварчето.

От вчера на сайта на МОН е качена заповед, с която се обявява начало на процедурата по оценяване и одобрение на нови учебници за първи и пети клас. Става дума за проекти за помагала по всички учебни предмети, учебни тетрадки за първолаците плюс електронен вариант на учебника по информационни технологии за пети клас. Сроковете, в които те трябва да бъдат представени на МОН, са съответно 5 и 8 август. Проектите трябва да бъдат отворени официално на девети август.

Оттук нататък започват да текат сроковете за оценяване и одобрение на учебниците. Те обаче са прекалено кратки, твърдят издатели. Оценяването според новия закон се извършва на два етапа, като по време на втория оценката си дават абсолютно всички учители, които преподават в съответните класове. В предишни процедури те имаха по два месеца да прочетат и оценят проектите за учебници, а сега вероятно ще разполагат с не повече от две седмици. При това става дума за огромно количество проекти, защото съгласно новия закон вече учебник може да се избира измежду неограничен брой варианти. Така че учителите може да четат не само 3, както бе досега, а дори 13 проекта за учебници. След тяхното произнасяне МОН трябва да обобщи данните, да ги препрати към издателите и новите учебници да бъдат отпечатани и доставени. Няма как това да се случи в оставащото време до 15 септември, категорични са от повечето издателства. От МОН заявиха, че предстои среща с издателите, на която щели да изслушат техните съображения. Така или иначе обаче министерството няма как да отложи старта на учебниците с една година, защото законът го задължава да ги въведе от следващата учебна. Вероятно единственият вариант е годината да започне със стария буквар, а след това да продължи по новия.