"Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция след среща с турския му колега Ахмед Давутоглу. Така той отговори на въпрос на турска медия защо ЕС, след като е демократична организация, изгражда ограда по границата си.  Въпросът визираше съоръжението по българо-турската граница.

"Многократно съм казвал, че Европа подходи по възможно най-демократичния начин. Това беше изтълкувано нееднозначно и милиони имигранти се насочиха към Европа. Някои с абсолютно право - да спасят живота си и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на емигранти. Не е честно ние да казваме, че колкото дойдат, толкова ще приемем, след като нямаме тази възможност", заяви Борисов.

И обясни, че оградата по границата подпомага усилията срещу нелегалните емигранти и цели всички те да минават през ГКПП.

"На никой не му се дават толкова пари за огради, но ситуацията го изисква. Искаме да направим максималното и да си помогнем в дадената ситуация. Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме. Да търсим сближаването и решаването на големия проблем", заяви Борисов.

Той призна, че на българо-турската граница няма миграционен натиск и Турция също полага много усилия за това.

"България е врата на Турция за ЕС. След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните. Търговският ни обмен от 5 млрд. долара ще бъде повишен", заяви Давутоглу.

Той каза, че следващият проект, по който се работи, е скоростен влак от Истанбул до София.