Няколко часа след като съобщи за най-новата си придобивка – златна тракийска крона от I в. пр. Хр., Националният исторически музей изпрати до медиите и уточнение, че дарението е напълно законно. Във връзка с повдигнати от „Площад Славейков“ въпроси по-рано, от институцията, ръководена от Божидар Димитров, заявиха, че артефактът е закупен от антикварна галерия в САЩ и има всички необходими документи.

От НИМ посочват, че бизнесменът колекционер Добромир Петров, направил дарението, е пристигнал при тях право от летището, за да подари венеца на Божидар Димитров по случай юбилея му. Директорът на свой ред тутакси го е дарил на музея, тъй като съгласно Закона за културното наследство няма право да притежава подобни вещи.

От Историческия музей не предоставят доказателства за това, но твърдят и че не са длъжни – при предстоящата регистрация на артефакта има компетентни органи, които ще проверят законността на случващото се. От института на Димитров признават, че не е ясно от кой край на страната е изкопана златната корона, но най-вероятно става дума за работа на иманяри и впоследствие продажба в чужбина. В НИМ предполагат, че така артефактът е стигнал до Щатите, откъдето Петров го е закупил – „напълно законно“.

В съобщението до медиите се долавя типичният хумор на директора на музея:

„Разбира се, през главата ни мина мисълта дали венецът не е част от сирийското древно културно наследство, което в последно време се разпродава от джихадистите, но бързо се сетихме, че Тракия в Сирия през I век не е имало.“

Експертите на НИМ смятат, че венецът е от богато погребение на някой от последните тракийски царе или член на неговото семейство от I век пр. Хр.

По-рано пред „Площад Славейков“ проф. Иван Маразов, след като видя снимка на находката, обясни, че накитът вероятно е женски, не е уникален и дори не е рядък, подобни са намирани по нашите земи. Но по думите му е похвално, че диадемата е постъпила в колекцията на музея.

„Националният исторически музей никога не приема експонати, които не отговарят на законовите изисквания – се казва в заключение на съобщението от НИМ. – Бизнесменът Добромир Петров също добре познава българското законодателство и затова подарява на музея венеца, който ще обогати културното ни наследство. Неговият жест е достоен пример.“

Завършва се и с още един примерен акт на бизнесмена – даряването на 40 хиляди лева за „възстановяването“ на Голямата базилика в Плиска.

Площад Славейков