Не съм в час. Мислех, че ще негодуват, а те ликуват. Че Европа може да прати нейни полицаи да пазят нашата граница. Че предлага да ги прати против волята на българската държава. Че иска да ѝ ги натрапи, пренебрегвайки  демократично избраните ѝ парламент и правителство. И че се опитва да направи това само с решение на неизбрани от никого чиновници.

Форумът на Клуб Z наистина не е представителен за общественото мнение в България. Но все пак вижте какво единодушие цареше в него снощи:

ДА!12/15/2015, 8:49:46 PM

С две ръце съгласен. Също и съвместни митнически патрули. Да секнат на гербаво-дупесарите далавери.

12/15/2015, 4:38:26 PM

Жив да не бях – конкретно, при това правилно предложение!

12/15/2015, 2:05:24 PM

разгеле, видяха очевидното

тука е така12/15/2015, 12:12:53 PM

Значи трябваше ви 3г да се сетите,евала!

Не мога да не отбележа, че когато напишем нещо против Владимим Путин, Алексис Ципрас или “Южен поток”, веднага се явява бараж от патриоти, които ги бранят, а нас заклеймяват като:

- соросоиди;
- безродници;
- грантоеди;
- родоостъпници;
- брюкселски натегачи;
- крепители на неолибералния консенсус;
- толерасти;
- бухалки;
- еврогейове.

(Да ме прощават тези, които съм пропуснал).

Когато става дума обаче за най-интимната част от българския (и не само) суверенитет – държавната граница – няма пукнат патриот.

Седя си в мекия фотьойл, в “топлия ми брюкселски офис”, пия “Шиме” (син етикет) и кликам ли, кликам вече час, а няма кой да ме напсува.

Нито от “Атака”, нито от ВМРО, нито от НФСБ, нито от БСП, нито от която и да е партия или коалиция, която има в името си “България” (“силна”, “без цензура”, или каквато и да е там) или недвусмисленото съкращение ГЕРБ. Според грамите на един бивш U.S. посланик в “Уикилийкс” и то имало патриотични конотации.

Британските консерватори в Европейския парламент протестираха, но българските консерватори в тяхната политическа група се ослушват. А са цели двама.

Вярно, че Комисията този път направи съобщението си по ракиено време (по български), ама толкова рано да се отрязват патриотите и другите национално отговорни сили у нас, та чак два реда протест да не могат да съчинят, не вярвам.

А тук жужи като в кошер. А тук медиите са се накокържили. Защото вижте какво предлага Брюксел:

(а) да направи агенция, на която вътрешните министерства на държавите-членки да са дължни да рапортуват за положението по границите си (То не беше ли държавна тайна?);

(б) агенцията да не им приема рапортите на юнашко доверие, а да им праща офицери за връзка, които сами да проверяват истината ли са докладвали националните власти;

(в) после възоснова на докладите агенцията, която никой не е избирал,  да прави анализ на риска и да дава указания на правителствата какво да предприемат за охрана на границите на страните си. (Това, ако го дадем на Конституционния съд, дали ще издържи?)

(г) националните власти да имат избор – или сами да поискат външна граничарска помощ, или Брюксел да им я прати въпреки тяхната воля (Интересно как ще я прати, ако откажем?);

(д) решението за изпращането да се взема по инициатива на Европейската комисия (която също не сме избирали) при одобрение с квалифицирано мнозинство от комитет от експерти (също неизбрани) а назначени от държавите-членки.

(е) ако съответната държава откаже да приеме помощта, да подлежи на санкции;

(ж) изпратеният ни отвън “екип за намеса” (колко уважително звучи за националния суверенитет) да получава достъп до базата данни на националната полиция (като онези от “Червеи”). А ключа за стаята ни с парите не искат ли?

Политически най-коректните, да не кажа най-беззъбите, коментари тук минути след предложенито поставят под съмнение политическата му легитимност и предричат, че то няма да мине нито през Съвета на министрите, нито през Европейския парламент.

Ако съдя по коментарите на нашите читатели обаче, това би ги разочаровало. Те изглеждат нетърпеливи да видят държавата им изгонена от колкото може повече места в техния живот, включително от охраната на границите.

Парадоксалното е, че България е сред добрите примери в ЕС в това отношение и  неотдавна сам британският министър-председател Дейвид Камерън ни дойде на крака да ни го каже.

Безспорен факт е, че заради мерките на българо-турската граница миграционният поток се премести към Гърция. Не България пропуска стотици хиляди мигранти от граница до граница, без да ги регистрира, не тя е причина да се връща граничният  контрол в Шенген и ЕС са се пита ще го бъде ли.

Струва си т.нар. ни елит да се замисли над това, ако му остане време – българите вече отказват да видят дори хубавото в държавата си, което околният свят забелязва. Те искат само някой да ги освободи от нея. Дотам сме се докарали.