ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

Депутатът от движението Четин Казак обяви, че Движението е опозиционна политическа сила в това Народно събрание и въпросът, дали одобряват или не дадена кандидатура, не е релевантен.

"Върху плещите на новия министър ще легне много трудната задача да започне и да изпълни с реално съдържание усилията за провеждане и успешно осъществяване на съдебната реформа чрез законодателни актове", добави Казак.

Той уточни, че депутатите от Движението няма да подкрепят Захариева като знак за това, че трябва се подходи много отговорно към този изключително важен ресор, а не защото имат съмнения в професионалните й качества.

"Силно се надяваме съдебната реформа да се случи", добави той.

В кулоарите на парламента пък здравният министър Петър Москов се похвали, че има не пръст, а цяла ръка в номинацията на Екатерина Захариева. Той се движеше днес в Народното събрание плътно зад проектоминистърката и премиера Бойко Борисов. Кандидатурата на Захариева Москов определи като "безапелационна".

„Бях част от целия този процес по случването на такова решение. Знам, че решението е по-добро от кризата. Работата на политика е това – не да формира кризи, а да намира решения. На фона на такава безапелационна кандидатура като Екатерина Захариева и на базата на вече течащият процес по конкретизация на анекс на споразумението за управление на коалицията, в който да бъдат разписани конкретните мерки по съдебната реформа и антикорупционното законодателство, мисля, че можем да продължим напред“, обясни Москов.

Той призова към това всички да бъдат наясно за оценката си и за това какво се е случило досега по пътя на съдебната реформа.

„Има разминаване в пътя напред. Твърдя, че този път е свързан с продължаване на борбата, а не с отказ от нея“, добави министърът.