Около 200 танка и десетки установки "Град" (б.р. новият модел на легендарните "Катюши") са разположили руските военни край границата с Украйна, заяви представителят на Киев в ООН Юрий Сергеев, предаде сайта УНИАН.

Както е известно вчера руският военен министър Шойгу нареди да започнат маневри на група войски от Западния и Южния район на руската армия.

Според дипломата Русия се опитва да придаде законен характер на възможна агресия, както това направи в Абхазия или в Крим. Там Москва поддържаше малка група сепаратисти, подчерта Сергеев.

Наблюдаваме под лупа всичко каквото става в Украйна и сме разтревожени от напредването на руски войски към границата на страната, както и от десетките хиляди руски бойци, които са заели позиции за атака, заяви Джен Псаки, говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Не мога да потвърдя информациите за пресичането на границата на Украйна от три руски хеликоптера, но мога да подчертая, че всякакво влизане на войски на територията на тази държава ще бъде сериозна грешка, добави тя.

По-рано тази сутрин същото изявление направи и държавният секретар Джон Кери, който освен това заплаши Кремъл с нови санкции и предупреди, че на Москва остава малко време да промени своя курс.

"Приказките на руския външен министър Лавров, че Русия прави повече от всеки друг за стабилизиране на обстановката в Украйна са много смешни", категорична бе Джен Псаки.

Москва още веднага след подписването на споразуменията в Женева на 17 април, започна активно да раздухва конфликта. И ако така продължава ще наложим нови наказания, закани се Псаки.