Федералният резерв на САЩ оповести повиши водещата си лихва с 0,25% до 0,25-0,50 на сто, предаде АФП.

Това е първото от 2006 г. повишение на показателя, който е на близо нулево равнище от декември 2008 г.

Решението показва увереността, че американската икономика до голяма степен е преодоляла щетите, нанесени от финансовата криза от 2007-2009 г. То слага край на дебата дали тя е достатъчно силна, за да издържи последиците от по-високата цена на кредитирането, смятат анализатори, каза шефката на Федералния резерв Джанет Йелън.

Управлението на Федералния резерв (УФР) е преценило, че има значително подобрение на условията на трудовия пазар тази година. То е убедено, че инфлацията ще се ускори в средносрочен план до целта от 2 процента.

Централната банка на САЩ ясно посочи, че повишението на лихвите е експериментално начало на постепенен цикъл на затягане на паричната политика. При решението за следващия си ход тя ще постави на първо място наблюдението на инфлацията, която остава доста под целевото ниво.

Според средните прогнози водещата лихва ще бъде повишена до 1,38 на сто през 2016 г. и до 3.5 процента в дългосрочна перспектива.

Очаква се безработицата да се понижи до 4,7 на сто идната година, а икономическият растеж да бъде 2,4 на сто спрямо 2,1% през настоящата година. За 2017 г. се очаква забавяне на икономиката на САЩ до 2,2 на сто, а през 2018 г. - до 2 процента.