Ако Екатерина Захариева получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост.

Тази оценка даде на номинираната за нов правосъден министър Захариева президентът Росен Плевнелиев в Смолян, съобщи„Фокус”. Държавният глава добави още, че продължаваме напред със съдебната реформа, ако "трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап".

Според него „номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и чрез национално отговорен подход, чрез институционално сътрудничество на всички – от президента, през МС до парламента и съдебната власт”. Само по този начин можело да се гарантира продължаването на реформата в сектор "правосъдие" - чрез диалог и чрез съвместното усилие на всеки. "Захариева има висока международна репутация", твърди още президентът, който не спести високите оценки за своя началник на кабинета.  

„Сигурен съм, че Екатерина Захариева, ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите на България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие, няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем”, продължи той.

Според него правната несигурност е предпоставка за бедност. Той се присъедини към оценката на Захариева, че трябват последователни усилия. „Има стратегия, която беше подкрепена в НС, сега има и конституционни промени, които са факт. Продължаваме последователно напред – със закона за съдебната власт, с процесуалните промени, ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап."

Плевнелиев каза още, че трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има и своето много силно международно отражение. България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие – заедно с ЕК, заедно с Венецианската комисия, заедно с държавите, наши партньори и членки на ЕС ще постигнем това правосъдие, което искаме. Той допълни, че най-важното е, че "днес българският народ е жаден за справедливост".

"Мога да гарантирам, че като президент ще положа всички усилия, ще бъда денонощно на разположение, ще бъда партньор, ще бъда инициатор, ще бъда заедно с всички институции, граждани, неправителствени организация по пътя на продължаването на съдебната реформа. Няма друга алтернатива. 2016 година трябва да бъде годината на реформата на реформите, а именно реформата на съдебната реформа”, даде обещание Плевнелиев.