Добри новини за шофьорите! Японският автомобилен гигант "Нисан" разработи първата в света кола, която се почиства сама. Автомивките ще се превърнат в отживелица, твърдят от компанията за радост на всички, които мразят някакви не дотам чисти хора да им пипат автомобила, а на всичко отгоре да им губят времето и да им искат пари за това.

Британските инженери на "Нисан" вече подлагат на практически тест иновативната технология за нано-боя, която отблъсква мръсотията, преди още да е полепнала. Боята ще се предлага като екстра за моделите на марката в най-скоро време. Сега хитроумното покритие се тества върху модела Nissan Note, който бе пуснат в продажба през октомври на цена от 12 100 до 17 100 паунда. Очаква се цената на новото боядисване да достигне около 450 паунда, което всъщност не се различава много от боядисването с металик.

"Nissan Note е първият автомобил, който се подлага на тест с новата боя. Тази технология ще направи автомивките отживелица. Миенето на колата най-често е скучно и скъпо. "Нисан" започна тестове на иновативна технология за боя, която отблъсква калта, дъжда и всякакви видове мръсотия. Това означава, че шофьорите никога няма да има нужда да мият колата си", казва говорител на автомобилната компания. Което моментално накара някои хитри китайски фирми да започнат разработване на варианти за драстично поевтиняване на технологията и завладяване на бедните пазари като българския и никарагуанския, да речем.