Държавата ще отпусне 10 милиона лева за световното първенство по волейбол през 2018 г. България е домакин заедно с Италия. Двете страни бяха организатори на европейското през октомври.

„Заслужава си, убеден е спортният министър Красен Кралев. - 25 години работих като маркетингов експерт. Смятам, че всеки един лев от тези пари си струва и ще бъде изплатен под една или друга форма. Не искам да спекулирам с цифрата, но страните, в които ще се предава първенството са страшно много. Един такъв форум е несравним с почти нищо друго. Световно първенство по футбол, волейбол, баскетбол - това са форуми от огромно значение. Знаем какво правим."

Според Кралев, това е най-голямото спортно събитие, на което България някога е била домакин.

Както вече бе обявено, на родна земя мачове ще се играят в София, Варна, Пловдив и Русе. Залите под тепетата и край река Дунав бяха открити тази година, в София "Арена Армеец" ще приеме шампионата, а в Морската столица - Двореца на културата и спорта. Четирите арени вече са били представени и одобрени на най-високо ниво.

При избора на двете страни от огромно значение била подкрепата, която се оказва на съответните волейболни федерации. За Италия пред международната федерация по волейбол гарантирал местния олимпийски комитет, а за България - правителството.

САЩ и Иран са били другите претенденти. В средата на януари ще станат ясни формата и регламента на "Мондиал 2018". Много вероятно е броят на участниците да бъде увеличен от 12 на 24.

„Факторите за приетата ни кандидатура са много, като един от тях е европейското първенството. Спечелили сме голямо възхищение от останалите волейболни федерации. Вторият факт е публиката. Никъде няма такава публика и всички го признават. Надявам се да направим подобна атмосфера и на световното първенство. Нашите фенове заслужават да са домакини и да изживеят щастливи мигове", допълни Кралев.

И завърши с мантрата "стабилност". 

"Третият фактор е, че държавата и правителството излъчват стабилност. Излъчваме стабилност и сме надеждни партньори. Смятам, че сме си свършили работата“, обобщи спортният министър.