Напълно съм съгласен с главния прокурор Сотир Цацаров за едно негово твърдение: „В прокуратурата има откровени некадърници“. И напълно не съм съгласен с част от публиката, която смята, че самият Цацаров не е на нужното ниво, та да му е ясно.

Напълно съм съгласен и с едно друго негово изказване - че има „малки хора с големи идеи“, които сънуват да овладеят мощни лостове в съдебната власт. Т.е. - това, че скачаш против „лошите“ не значи непременно, че си добър.

Обаче какви са фактите? Фактите са следните:

Шест месеца лишаване от свобода за кражба;

Осъдителна присъда за изкупуване на черни и цветни метали без лиценз;

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за държане и отглеждане на марихуана;

Окръжната прокуратура във Варна изправя пред съда баща, убил детето си;

... Задържане под стража спрямо младеж за грабежи на мобилни телефони;

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за грабеж на златен синджир.

Това са 6 от последните 8 съобщения на главния сайт на Прокуратурата на Република България - prb.bg (от останалите едно е за обучение на ученици от прокурори, другото за трафик на непълнолетна, б.р.).

Или, както преди време, в националния бюлетин с успехите си МВР беше се отчело със санкциониран уриниращ чужд гражданин на плажа... Разбираемо е – когато те натискат, започваш да правиш какви ли не ходове. Някои нелепи.

От друга страна самото обективно наличие на въпросните ходове говори, че най-вероятно се чувстваш натиснат. И това може да е почти  толкова нерелевантно към опазването на справедливостта, колкото и да не правиш нищо.

Сега ето и 6 сравнително пресни заглавия от Клуб Z:

Още един невинен (бившият секретар на Комисията за борба с трафика на хора Антоанета Василева, б.р.);

След 6 години дело Масларова оправдана;

Бисеров невинен. И по трите леки обвинения;

Апелативният съд оправда Томов за източване на "Кремиковци" и ЦСКА;

Цветанов окончателно оправдан и по третото си дело;

Оправдаха "Батко" по второ дело.

Сигурно някой пак ще каже, че се заяждаме. Но кажете честно - как ви стоят едните 6 срещу другите 6?

Сред фактите е и този, че онзи ден адвокат Ина Лулчева дефинира израза „знаково дело“:

"Търси се не престъплението, въз основа на което да се образува дело и да се установи кое е лицето, което го е извършило... А са знакови, защото са знакови по името на човека, т.е. - определяме един човек за знаков и му търсим какво обвинение да му повдигнем."

Най-малкото не прави чест на прокуратурата да дава поводи на адвокат така да се занася с нея. Пък бил той и много именит...

Също така не вярвам – понеже никога не вярвам на крайности, - че в прокуратурата и следствието има само неможачи и корумпета, а сред протестиращите съдии например - само ангели.

Освен това не виждам пречка утре и червените тоги да застанат пред Съдебната палата с "And Justice for All..." Не са рекли, не са ги изкарали.

И също така никак, ама никак не вярвам Цацаров като добър юрист да не знае кои са „откровените некадърници“ и кои злоумишлено действащите и с кой скалпел трябва да се резнат (по думите на Лозан Панов - новия враг № 1 на едни медии, б.а.). И че именно това ще доведе до някакъв механизъм за външен контрол, или ако предпочитате - отчетност. Рано или късно. По лесния или по трудния начин.

Но контрол с „възвратен клапан“ – да не допуска „малките хора с големите идеи" да правят бели. Защото не мислете, че ако те докопат гьостерицата, ще ни е кой знае колко по-добре...

И не вярвам Цацаров да не знае, че това няма как да стане само с промени в НПК или Закона за пчеларството.

Обаче напротив – главният прокурор предпочита да повтаря, като например при случая "Бисеров", мантрата: „Ще има внесен обвинителен акт“.

Е и какво, като има? Видяхме какво. Предстои да видим и на горните инстанции.

Но подозирам се досеща, че няма вечно да стискаме палци да не падне обвинението за златния синджир от заглавие № 6.