ИГОРА, РУСИЯ - Сватбено тържество огласило планински ски курорт, намиращ се на един час път с кола от Санкт Петербург. Не били пожалени пари и всички се заклели да пазят тайна. Щастливите младоженци се возили на традиционна руска шейна, теглена от три бели коня", разказва един от работниците, който описва сцената пред Ройтерс.

Булката била облечена с дълга сватбена рокля, обсипана с перли. Годеникът бил с тъмно палто, споделя друг, присъствал на събитието. Младоженците сбили Катерина - по-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин, и Кирил Шамалов . син на стар приятел на Путин.

Сватбата им се състояла през февруари 2013 г. в Игора - малък ски курорт, съчетаващ красота и дискретност, казаха пред Ройтерс петима души, които са били там. Разположен насред гора с живописно езеро, курортът е съсобственост на Юрий Ковалчук - друг стар приятел на Путин, и на кипърска компания с неизвестни акционери.

Човек, присъствал на събитието, твърди, че на персонала било казано, че младоженецът и булката се казвали Кирил и Катерина и че гостите носели бели шалове с бродирани на тях в червено букви УK&KФ. Когато му бе показана снимката на жена, известна като Катерина Тихонова1, източникът я идентифицира като малката дъщеря на Владимир Путин, разкри Ройтерс през ноември.

"Охрана имаше зад всеки ъгъл. Те не допуснаха никого близо до тържеството", каза служител на персонала на курорта, в който има луксозен спа комплекс. "Но ние знаехме, че това бе сватбата на Кирил и Катерина, дъщерята на Путин."

По време на сватбата Кирил - висок тъмнокос мъж с очила без рамки, бил изгряваща звезда на руския бизнес, но е едва на 31 години. Богатството му започнало главоломно да се увеличава скоро след сватбата с президентската дъщеря - състезателка по спортна акробатика, която сега помага в управлението на нова постройка за 1,7 милиарда долара на Московския държавен университет.

За 18 месеца Кирил придобил голям дял от акциите в голяма "Сибур" - голяма уска компания за добив и преработка на петрол. Делът му днес се изчислява на 2,85 милиарда долара въз основа на стойността на последните търгове на акции. Той напуснал и  работата си като бизнес мениджър и основал компания, която да управлява личните му инвестиции.

Как един толкова млад бизнесмен е стигнал толкова далече и толкова бързо? Проучване на Ройтерс на кариерата на Шамалов посазва, че през лятото на 2013 г., месеци след като се оженил за дъщерята на Путин, Кирил започнал преговори за закупуването на акции в "Сибур" от един от най-богатите приятели на президента.

Година по-късно той успял да вземе заем от над 1 милиард долара, ако се съди по публикуваните отчети на неговата инвестиционна компания. Заемът бил от банка, оглавявана от друг дългогодишен сътрудник на Путин и в която братът на Шамалов заема висок пост. Парите били използвани за инвестиции в "Сибур", които за няколко месеца донесли големи печалби на Кирил.

Запитани за бизнес сделките и сватбата, Кирил Шамалов и "Сибур" отказаха коментар.

Траекторията на богатството на Кирил хвърля нова светлина върху това как хора, приближени на Путин, заемат водещи позиции в ключови компании и как тези възможности сега се прехвърлят на новото поколение. Подобно на сватбата, много от този трансфер на богатства става далеч от погледите на хората.

Владимир Милов - бивш руски зам.-министър на енергетиката, а днес опозиционер, казва, че приятелите на Путин са придобили огромни богатства с помощта на кредитори, свързани с държавата, като Газпромбанк.

"Няма никаква прозрачност, така че е трудно да се добереш и да съдиш за спецификата на договорите за заеми", заявява Милов. "Те смятат Газпромбанк за банка, която им пълни джобовете."

И добави:

"Те искат да предадат своята власт и привилегии на новото поколение."

Запитан за сватбата и бизнес сделките, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви:

"Дъщерите на Путин не се занимават с политика или бизнес. Бизнесменът Шамалов е добре известен. Доколкото знаем, всички негови активи са в съответствие със законите на Руската федерация. От много години насам той е в управлението на компанията "Сибур" и неин акционер заедно с други висши мениджъри. Неговите кариера и бизнес не са в сферата на интересите на Кремъл. Ние не коментираме личния живот на близките роднини на Путин."

Братя Шамалови

Когато Кирил Шамалов бил дете през 90-те г. на ХХ век, баща му Николай основал заедно с Путин и други хора вилен комплекс, известен като Кооперация "Озеро" ("Езеро"), на 100 километра северно от Санкт Петербург. Редица членове на "Озеро" се издигнали в путинска Русия.

Николай Шамалов станал акционер в малка кредитна банка, наречена "Россия", която през последните 15 години се разрастна и стана една от най-влиятелните в Русия. Ковалчук - съсобственикът на ски курорта Игора, е най-големият акционер в банка "Россия".

След като Русия завладя Крим през 2014 г., САЩ санкционираха банка "Россия", като я обявиха за личната банка на руския елит. ЕС санкционира Ковалчук и Николай Шамалов заради близките им връзки с Путин. Финансовото министерство на САЩ също санкционира Ковалчук като член на вътрешния кръг на Путин.

Николай Шамалов има двама синове - Юрий, роден през 1970 г., и Кирил, роден през 1982 г. И двамата просперират при Путин.

След като завършил военноморско инженерство и външна търговия в университета, Юрий Шамалов работил според официалната си корпоративна биография като сътрудник на външноикономическия комитет към Градкия съвет на Санкт Петербург. Начело на комитета бил Путин.

В навечерието на 2000 г., когато Путин станал президент, той започнал да налатга властта си върху руската икономика. Една от компаниите, на която обърнал особено внимание, била газовият гигант "Газпром", която той върнал под държавен контрол. Сред притежанията на "Газпром" били петролната компания "Сибур" и кредитна банка, наречена Газпромбанк.

И Юрий, и Кирил Шамалови изиграли важна роля в тези и в други институции, докато Путин консолидирал властта си.

Банката

През август 2003 г. според биографията си Юрий станал президент на "Газфонд" - голям инвестиционен фонд, контролиращ сметките на пенсионираните служители на "Газпром". Ръководен от Юрий, "Газфонд" по-късно призобил контрол върху Газпромбанк - банковия филиал на "Газпром". Юрий станал зам.-шеф на банката.

"Газфонд" на практика изкупил държавната банка и я превърнал в частна, контролирана от хора с дългогодишни връзки с Путин.

Междувременно и Кирил Шамалов бързо се издигал. рез 2002 г. той бил назначен за главен юридически съветник по външноикономическата дейност на "Газпром" според биографията му в сайта на "Сибур". Той бил едва 20-годишен и дори още не бил завърши следването си по право в Санктпетербургския държавен университет.

Три години по-късно, след като завършил право, Шамалов станал главен юридически съветник в Газпромбанк, тогава все още филиал на "Газпром". След това, през юни 2008 г., Кирил постъпил в "Сибур" като вицепрезидент по въпросите на бизнес администрацията.

Това бил видимо малък кръг. Юрий - братът на Кирил, бил вече и директор на "Сибур", и зам.-шех на Газпромбанк. Шеф на банката бил Алексей Милер, който през 90-те г. на ХХ век работил с Путин в Санкт Петербург. Когато Путин станал президент, той имал вече достатъчно доверие в Милер, за да го сложи начело на "Газпром".

Отделно "Газфонд", където Юрий Шамалов бил шеф, упражнявал силно влияние и върху "Сибур", и върху Газпромбанк. И през същия месец, в който Кирил постъпил в "Сибур", "Газфонд" чрез контрола си над Газпромбанк станал окончателно собственик на "Сибур". Това гласят финансовите декларации.

От Газпромбанк отказаха коментар, а от "Газфонд" не отговориха на въпросите.

Връзката с Генадий Тимченко2

Освен семейните си връзки, братя Шамалови имат добри контакти с други членове на путинския елит, които промениха руската икономика през първото десетилетие на века и натрупаха лични богатства от това. Един от тях е Генадий Тимченко, който станал акционер в банк "Россия" заедно с Николай Шамалов.

Тимченко познава Путин от повече от 20 години. През 90-те г. на ХХ век той започнал петролна търговия със Санкт Петербург. Тогава Путин прохождал там в политиката. Тимченко станал съосновател на "Гънвор" - компания, станала един от главните търговци на руски петрол. Миналата година правителството на САЩ съобщи, че Путин е имал личен дял в "Гънвор", макар да не предостави доказателства. "Гънвор" отрече твърденията.

Тимченко бил важен контакт на Кирил Шамалов, защото по-късно станал акционер в "Сибур".

През 2010 г. Газпромбанк и "Газфонд" на Юрий Шамалов притежавали общо 95 на сто от "Сибур". През същата година те сключили сделка за продажбата на "Сибур"  на компания, притежавана от Тимченко и един от бизнес партньорите му - енергиен предприемач на име Леонид Михелсон. Сделката била оформена, но Газпробанк намерила вратичка, за да даде кредит на Михелсон и Тимченко да финансира най-малко половината от покупката.

В крайна сметка Михелсон придобил 57,2 на сто от "Сибур", а Тимченко - 37,3 на сто. Петима настоящи и бивши мениджъри се сдобили с останалите 5 на сто. Сред тези мениджъри бил Кирил Шамалов. Според декларациите на "Сибур" до 2014 г. Кирил увеличил личния си дял в нея на 4,3 на сто.

Превратът на Кирил Шамалов

Щом Михелсон и Тимченко придобили контрола на "Сибур", единственият начин човек да придобие голям дял в компанията бил някой от тях двамата да се съгласи да продаде някои акции. За късмет на Кирил Шамалов, Тимченко - приятелят на Путин, искал да продаде акции на него.

Тимченко и новият президентски зет започнали преговори през лятото на 2013 г. според интервю на Кирил за в. "Комерсант" през август 2015 г. началото на тези преговори било няколко месеца, след като Кирил спретнал сватбата си с дъщерята на Путин.

През март 2014 г. Кирил се оттеглил от мениджърския си пост в "Сибур". но той запазил своя дял и останал член на борда на директорите. Четири месеца по-късно - на 1 август, той регистрирал нова компания, наречена "Яуза 12", която притежава изцяло.

След още месец "Яуза 12" закупила от Тимченко 17 на сто от "Сибур". Това увеличило дела на Кирил в компанията на 21,3 на сто. зетят на Путин станал вторият най-голям акционер в петролната компания.

По-рано тази година говорител на Тимченко заяви пред Ройтрс, че той продал дела си на Кирил Шамалов след преговори с няколко потенциални купувачи и това станало на пазарна цена. Говорителят заяви, че продажбата била извършена съгласно политиката на холдинговата компания на Тимченко - "Волга груп", да диверсифицира доходите си.

Този месец говорител на "Волга груп" заяви за Ройтерс:

"Всички транзакции, извършени от структурите на г.н Тимченко с акции на "Сибур" - придобиването на акции в компанията, продажба на част от акциите на Кирил Шамалов - имаха пазарен характер и бяха извършени въз основа на пазарна оценка на компанията."

Как би могъл 32-годишният тогава Кирил да си позволи такава покупка? Проучване на Ройтерс на сметките на "Яуза 12" от края на 2014 г. показва, че компанията е взела заем от 78,9 милиарда рубли (близо 1,3 милиона долара по онова време). Източникът на тези пари бил "Газпромбанк със залог на принадлежащи ми активи", заяви Кирил пред "Комерсант".

Юрий Шамалов не се отзова на молбата за коментар.

Условията на заема не са известни, но компанията на Кирил, изглежда, е взела заема изгодно. Лихвата, изплащана по заема, според сметките на "Яуза 12", възлизала на 343 милиона рубли (4,8 милиона долара - б.р.) до края на 2014 г. Това се равнява на годишната лихва от близо 1,3 на сто, ако заемът е бил взет, когато "Яуза 12" е купила акциите на "Сибур", каза анализатор от Москва. Той допълни, че тъй като датата на падежа на заема не е известна, не е ясно дали този лихвен процент се различава от пазарния или не.

Кирил Шамалов и Газпромбанк отказаха да отговорят на въпросите на Ройтерс за заема.

Като използвал заема от 1,3 милиарда долара, Кирил бил в състояние да купи дял от 17 на сто в "Сибур". Той и говорителят му отказаха да уточнят колко точно е платил той и се ограничиха да кажат, че цената е била пазарна.

Трима независими анализатори заявиха пред Ройтерс през октомври, че стойността на дела от 21,3 на сто на Кирил е най-малко 2 милиарда долара. Това може да е консервативна оценка. На 11 декември китайската петролна компания "Синопек" се съгласи да плати 1,34 милиарда долара само за 10 на сто от компанията.

Тази оценка означава, че делът на Кирил от 21,3 на сто от "Сибур" вече струва 2,85 милиарда долара.

Затворен кръг

С тайната си сватба в ски курорта Игора и богатството си Кирил Шамалов съчетава ключовите аспекти на днешна Русия. Корените на епохата на Путин са в Санкт Петербург, където президентът започна политическата си кариера. Приятелите му от Кооперация "Озеро", както и помощниците му, с които е работил в кметството на Санкт Петербург, станаха по-богати и по-влиятелни, след като Путин консолидира властта си.

Кирил вече е в редиците на милиардерския елит около президента. Връзките продължават да бъдат пазени в тайна. Когато Кирил и Катерина Тихонова се ожениха, охраната бе усилена, а списъкът на гостите - ексклузивен. Присъствали са около 100 души според очевидци.

Гостите били помолени да оставят мобилните си телефони в зимния дворец - внушителна сграда, където се карат кънки, играе се хокей и се провеждат концерти. Организаторите не искали да изтичат снимки в социалните медии, а персоналът на курорта бил държан настрани от ВИП гостите.

Изборът на мястото също подчертана затворения характер на кръга но Путин, приятелите му от Санкт Петербург и техните деца.

Курортът Игора се намира на около 30 километра от Кооперация "Озеро". Курортът и близките парцели са собственост на компании с предишни и настоящи връзки с Шамалов, Ковалчук и Тимченко.


Самият собственик на Игора според публичните регистри е местна компания, наречена "Озон" ООД. Старият приятел на Путин Ковалчук, жена му и синът му притежават 25 на сто от "Озон". Останалите 75 процента са на кипърска компания.

Според хора от персонала на курорта Путин е чест посетител на Игора, макар винаги да отсяда дискретно в съседния комплект зад висока ограда. Тази резиденция принадлежи на друга компания, която е изцяло собственост на семейство Ковалчук според поземлените регистри.

В съседство има още два терена. Те са собственост на "Лидер" АД, което управлява активите на "Газфонд" - компанията, оглавявана от Юрий Шамалов, брата на Кирил.

Така сватбеното тържество показва лицето на путинска Русия - богат и обвързан помежду си елит, скрит от погледите на обикновените руснаци. Забавленията включвали щоу на кънки, лазерно светлинно шоу и макет на руско село с артисти и културна програма според един от присъствалите.

По едно време на снега била прожектирана емблема с имената на Кирил и Катерина, каза друг служител от персонала. но допълни:

"Не ни е разрешено да говорим за това. Мога да бъда уволнен. Знаете чия дъщеря е това."

------------------

1Според официалната си биография Катерина Тихонова е ръководител на Центъра за национален интелектуален резерв към Московския държавен университет. За първи път през януари 2015 г. руският журналист Олег Кашин съобщи, че тя е по-малката дъщеря на Путин. По-късно анонимни източници потвърдиха информацията пред Ройтерс. Преди месец обаче говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече твърденията.

2Генадий Тимченко е смятан за ковчежника на руския президент. Неговата компания "Стройтрансгаз" спечели търга за строителството на българския участък от "Южен поток". Тя обаче се оттегли от проекта, след като САЩ и ЕС вкараха Тимченко в черните си списъци и замразиха авоарите му.

* Ройтерс публикува разследването си в своя сайт, откъдето го препечатваме. То излезе само ден, след като на голямата си годишна пресконференция Путин заяви, че и двете му дъщери - Катерина и Мария, живеят в Русия, където са завършили образованието си и че те не са "звездни деца". Той нито потвърди, нито отрече, че Катерина Тихонова е негова дъщеря, като се оправда с тайна на личния живот и съображения за сигурност.