Кампанията по изсветляването на бизнеса на ДПС депутата Делян Славчев Пеевски продължава. През седмицата две важни икономически новини бяха свързани с името на успелия млад мъж.

"Капитал Daily" съобщи, че Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин" в Пловдив, където притежава 18% от активите, оценявани на 8 млн. лв.

Сделката е станала във вторник. Тогава собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" е била прехвърлена на компанията "НСН инвестмънт", в която партньори са Пеевски (90%) и майка му Ирена Кръстева (10%). През същата компания двамата притежават и дял в "Булгартабак".

Изсветляването на бизнеса на Пеевски започна през лятото на т. г. Преди това политикът нямаше дялове в никакви фирми, докато заедно с майка си не купиха "Канал 3" и поделиха собствеността в три компании. От 27 август т. г. Пеевски е съсобственик в "Био уотър", "Био уотър инвестмънт" и "НСН инвестмънт".

Влизането на депутата от ДПС в собствеността на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин" има интересна предистория. През 2012 година нейната дейност беше забранена със законодателна промяна, която отпадна съвсем наскоро. 

Към деветмесечието на тази година "Юрий Гагарин" отчита печалба от 5.98 млн. лв. при спад на приходите от 72.4 млн. лв. на 71.9 млн. лв. Дружеството има активи за 87.2 млн. лв.

Магистрали, магистрали

Втората голяма новина от седмицата, в която е намесено името на Пеевски, е класирането на офертите за строителство на част от магистрала "Хемус". В случая става дума малка отсечка от 60 километра, строителите на която ще приберат повече от щедро финансиране от държавата - 800 милиона лева без ДДС.

От крайното класиране на офертите за двата лота на аутобана на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" се разбира, че почти 500 млн. лв. отиват в консорцум с водещ партньор "ПСТ груп". Компанията в медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за "Джи Пи груп", за която пътищари твърдят, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. 

Високите цени на строителството на Хемус отприщиха и фантазията на потребители в социалните мрежи. Днес и вчера особено популярен е този колаж: