Върнах се от запис в предаването "50 нюанса" на Олга Белова по НТВ. Работех нкога с нея, тя е талантлива водеща, но това, което се случи сега, мина всякакви граници.

Дълго ме увещаваха да участвам в предаване да експедиции до Луната. И да изложа гледната ми точка за появилото се фалшиво интервю със Стенли Кубрик, в което се твърди, че американците не са били на Луната. Мислех да кажа, че присъствах на излъчването на кацането на Нийл Армстронг в Остансинския телевизионен център, което се състоя през 1969 г. не само чрез американски средства за комуникация, но и с помощта на нашите радиотелескопи в Крим. Пристигаха големи космически началници, на входа на залата за зрители сложиха милиционерска охрана.... И така нататък.

Тогава работех в звуковия цех, там често нещо превключвахме, затова и станах очевидец на лунната епопея. Но днес всичко се оказа съвсем различно, макар да подозирах, че работата няма да е съвсем чиста.

За запис в предаването поканиха два пъти героя на Съветския съюз, депутата от Държавната дума и космонавт Светлана Савицкая, героя на Русия и космонавт Сергей Крикальов, героя на Русия и космонавт Валерий Токарев...

И се започна. Първо на подиума излязоха двама много мургави хора, които с пяна на уста започнаха да доказват, че кацането на американците е заснето от Кубрик и че те никога не са стъпвали на Луната. Подготвената аудитория свиркаше и крещеше, че американците не са способни на нищо, че правят целия свят на глупаци.

После водещата повика Савицкая. Тя се опита да говори нещо, но все я прекъсваха. След това извикаха Крикальов и Токарев. Настъпи пауза, те изобщо не искаха да излизат и да се излагат. После все пак излязоха и дори не седнаха, като казаха, че са ги излъгали, като са ги поканили на диискусия за проблемите на космонавтиката.

Савицкая стана и си тръгна от студиото, след нея и двамата герои. Казаха, че няма какво и с кого да обсъждат. Аз също си тръгнах. Савицкая заяви, че ако не я изрежат от предаването, ще съди НТВ.

Разтичаха се помощници и асистент-режисьори, като ги увещаваха да останат, че предаването все едно ще излезе, но с фалшиви участници. Сега разбирам как в НТВ правят хората на глупаци, като изрязват отделни фрази и излагат присъстващите.

Слава Богу, не успях да изляза, че после нямаше да се отърва от срама. народът, разбира се, ще види тази заспала програма. Но кракът ми повече няма да стъпи там. И предупреждавам всички мои приятели. Все още не и се е случвало да се овъргалям в такива телевизионни изпражнения.

----

* Авторът е дългогодишен руски телевизионен журналист. От 1975 до 1995 г. е бил наблюдател по въпросите на Космоса на телевионната програма "Время" в СССР. През 1996-1999 г. е бил кореспондент на руската телевизия ОРТ в България. В момента е шеф-редактор на телевизия "Култура". Препечатваме коментара с негово разрешение от профила му във фейсбук. Той е по повод скорошния клип с фалшиво интервю със Стенли Кубрик, разпространено в интернет и публикувано от редица жълти издания по света. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.