Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е произнесъл реч пред актива на ДПС преди няколко дни. Това е станало на тържество в т.нар. Боянски сараи в края на миналата седмица. Пред Клуб Z присъствали на сбирката потвърдиха, че е имало реч на Доган, която е произнесена "в малките часове на денонощието".

В словото си Доган  дал заявка, че отново ще участва активно в политиката.

"Досега бях наблюдател, вече ставам участник. ДПС трябва да се преструктурира въз основа на новите геополитически реалности".

Това е казал Доган, съобщава сайтът rodopi24.blogspot.bg

Почетният председател разкритикувал някои от действията на официалния лидер на партията Лютви Местан. Той посочил като голям гаф декларацията, произнесена от Местан от парламентарната трибуна в защита на действията на Анкара при свалянето на руския самолет. Доган е критикувал Местан за това, че бил категоричен в оценката си за случилото се в небето на Турция преди още Пентагонът да се е произнесъл, като в същото време не е съгласувал позицията си с депутатите от ДПС.

Почетният председател не е пропуснал да отбележи и факта, че ДПС загуби някои знакови за движението общини в Североизточна България по време на местните избори.

Според присъствали на събитието Доган изрично изтъкнал, че връщането към активно участие в политиката не означава, че отново ще бъде председател.

В публичното пространство отдавна вървят слухове, че на следващия конгрес на ДПС Местан ще бъде сменен. Настоящият председател на партията бе посочен от Доган и избран на последната национална конференция на ДПС в началото на 2013 г. Именно на тази конференция Доган бе атакуван от Октай Енимехмедов, който опря газов пистолет в слепоочието му, но не произведе изстрел. Опитът за покушение стана докато Доган произнасяше словото си пред конференцията. От тогава насам той не е имало нито една публична изява.

Очаква се следващият конгрес на ДПС да бъде през пролетта.